Naslovna stranaBudite dio istorije budućnosti

Potpisan sporazum o saradnji između RSCG i UDGtitle

Potpisan sporazum o saradnji između RSCG i UDG

<p><span class="tinymce bold" style="font-weight: bold;">Danas je na Univerzitetu Donja Gorica potpisan sporazum o saradnji između Rukometnog Saveza Crne Gore (RSCG) i Univerziteta Donja Gorica (UDG). Ugovor su potpisali <strong>Zoran Radojičić</strong>, predsjednik RSCG&nbsp;&nbsp; i prof. dr <strong>Milica Vukotić</strong>, dekanica Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije.</span></p> <p><span class="tinymce bold" style="font-weight: bold;">Sporazumom je, između ostalog, usagla&scaron;ena saradnja na edukaciji sportskih stručnjaka (rukometnih trenera) u skladu sa odredbama RINK konvencije, Evropske rukometne federacije. Posebno je nagla&scaron;en značaj organizovanja seminara, savjetovanja i drugih vidova edukacije u sportu, kao i izvođenja zajedničkih naučno &ndash; istraživačkih projekata.</span></p> <p><span class="tinymce bold" style="font-weight: bold;">Potpisivanje sporazuma je rezultat vi&scaron;egodi&scaron;nje saradnje ove dvije institucije, koja će ovim činom biti dodatno učvr&scaron;ćena.</span></p>
UDG na Facebook-uUDG na Twitter-uUDG na YouTube-uUDG na LinkedIn-uUDG WebMail

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju je osnovan 2012. godine i prva generacija upisanih studenata broji 30 studenata.

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane je nastao kao rezultat činjenice da je globalni problem u pogledu raspoloživosti hrane u svijetu (prema podacima FAO i WHO oko 1,2 milijarda stanovnika zemlje pati od gladi i/ili nedovoljne uhranjenosti). Istovremeno, svjedoci smo dinamičnog razvoja prehrambene industrije u Crnoj Gori tokom posljednjih desetak godina. Sve ovo ukazuje na nedostatak kadrova i potrebu unapređenja znanja u svim oblastima koje su neposredno ili posredno vezani za cjelokupan ”lanac hrane/ishrane”. Ovdje se, prije svega, misli na procese proizvodnje različitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, hotelsko-ugostiteljski i ketering kompleks (posebno u okviru snažnog razvoja turističke ponude), higijensko-sanitarne uslove rada, kao i ekologiju (posebno sa gledišta Crne Gore kao ekološke države).

Aktuelni globalni tokovi i megatrendovi razvoja na drugoj strani ukazuju na potrebu posmatranja svih navedenih oblasti sa aspekta očuvanja prirode i životne sredine, uz optimalan razvoj i unapređenje enegretske efikasnosti. Drugim riječima, savremeni stručnjaci - inženjeri - moraju veoma odgovorno da vode računa i o ekološkim standardima (zahtjevima) i standardima (zahtjevima) u pogledu energetske efikasnosti.

Posebna vrijednost i kvalitet nastavnih planova i programa Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju, kao i ostalih jedinica UDG ogleda se u razvijanju kapaciteta za rješavanje problema, zasnovanih na suštinskom razumijevanju i dostizanju pune kompetencije inženjera u oblasti tehnologije proizvodnje hrane, upravljanja njenom bezbjednošću i kvalitetom, i u ekologiji u cijelom ”lancu hrane/ishrane”. Cilj je da se u najvećoj mogućoj mjeri postojeće obrazovanje razvije do nivoa koji optimalno usaglašava sve aktuelne zahtjeve kompetencije, a koji dolaze do izražaja u svakodnevnom životu.

Dekan: Prof. dr Vesna Maras

Zvanična internet stranica fakulteta