Naslovna stranaBudite dio istorije budućnosti

Međunarodne konferencije na UDG, ljetnji semestar studijske 2016/2017. godinetitle

Međunarodne konferencije na UDG, ljetnji semestar studijske 2016/2017. godine

<p>Univerzitet Donja Gorica u ljetnjem semestru studijske 2016/2017. godine organizuje četiri velike međunarodne konferencije:</p> <p>​1. <strong>Free Market Road Show</strong>, tema: &ldquo;<em>The world after BREXIT and Trump</em>&rdquo;, 21. aprila 2017. godine (<a href="http://freemarket-rs.com/event/fmrs-podgorica" target="_blank">http://freemarket-rs.com/event/fmrs-podgorica</a>/ )</p> <p>2. <strong>The 14th European Resource Bank Meeting</strong>, 21. do 23. aprila 2017. godine (<a href="http://europeanresourcebank.org/" target="_blank">http://europeanresourcebank.eu/</a>)</p> <p>3. <strong>Baltic Management Development Association 15th Annual Conference,</strong> tema: &ldquo;<em>You do not have to be BIG to be successful</em>&rdquo;, 26. do 28. aprila 2017. godine (<a href="../../../bmdaconference" target="_blank">http://www.udg.edu.me/bmdaconference</a>)</p> <p>4. <strong>MECAS- Mediterranean Economy, Culture, Architecture and Security conference</strong>, tema: &ldquo;<em>Mediterranean Economy, Culture, Architecture and Security</em>&rdquo;, 19. do 20. maja 2017. godine (<a href="../../../mecasconference" target="_blank">http://www.udg.edu.me/mecasconference</a>)</p>
UDG na Facebook-uUDG na Twitter-uUDG na YouTube-uUDG na LinkedIn-uUDG WebMail

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju je osnovan 2012. godine i prva generacija upisanih studenata broji 30 studenata.

Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane je nastao kao rezultat činjenice da je globalni problem u pogledu raspoloživosti hrane u svijetu (prema podacima FAO i WHO oko 1,2 milijarda stanovnika zemlje pati od gladi i/ili nedovoljne uhranjenosti). Istovremeno, svjedoci smo dinamičnog razvoja prehrambene industrije u Crnoj Gori tokom posljednjih desetak godina. Sve ovo ukazuje na nedostatak kadrova i potrebu unapređenja znanja u svim oblastima koje su neposredno ili posredno vezani za cjelokupan ”lanac hrane/ishrane”. Ovdje se, prije svega, misli na procese proizvodnje različitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, hotelsko-ugostiteljski i ketering kompleks (posebno u okviru snažnog razvoja turističke ponude), higijensko-sanitarne uslove rada, kao i ekologiju (posebno sa gledišta Crne Gore kao ekološke države).

Aktuelni globalni tokovi i megatrendovi razvoja na drugoj strani ukazuju na potrebu posmatranja svih navedenih oblasti sa aspekta očuvanja prirode i životne sredine, uz optimalan razvoj i unapređenje enegretske efikasnosti. Drugim riječima, savremeni stručnjaci - inženjeri - moraju veoma odgovorno da vode računa i o ekološkim standardima (zahtjevima) i standardima (zahtjevima) u pogledu energetske efikasnosti.

Posebna vrijednost i kvalitet nastavnih planova i programa Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju, kao i ostalih jedinica UDG ogleda se u razvijanju kapaciteta za rješavanje problema, zasnovanih na suštinskom razumijevanju i dostizanju pune kompetencije inženjera u oblasti tehnologije proizvodnje hrane, upravljanja njenom bezbjednošću i kvalitetom, i u ekologiji u cijelom ”lancu hrane/ishrane”. Cilj je da se u najvećoj mogućoj mjeri postojeće obrazovanje razvije do nivoa koji optimalno usaglašava sve aktuelne zahtjeve kompetencije, a koji dolaze do izražaja u svakodnevnom životu.

Dekan: Prof. dr Vesna Maras

Zvanična internet stranica fakulteta