Twitter feed

- Milena Đurišić

Curriculum Vitae

OBRAZOVANJE

• 1989- 1992 Medicinska specijalizacija - Sanitarna Hemija, Zavod za zdravstvenu zaštitu Sarajevo, Naziv specijalističkog rada : Aditivi u životnim namirnicima – sadržaj sorbinske kiseline, benzoeve kiseline, vještačkih boja u osvježavajućim bezalkoholnim pićima domaće I strane proizvodnje

• 1975 Diplomirani hemičar – Prirodno-matematički fakultet-odsjek – Sarajevo, Naziv diplomskog rada: Fermenti, amilaza, razgradnja skroba I uticaj Ph , temperature I koncentracije supstrata

• 1966- 1970 Gimnazija “Ivo Lola Ribar” Bileća

POLJA RADNE EKSPERTIZE:

• Laboratorijske analize životnih namirnica, voda i predmeta opšte upotrebe,Ocjena zdravstvene ispravnosti životnih namirnica, voda I predmeta opšte upotrebe
• Naučno istraživački radovi o kvalitetu namirnica i voda proizvedenih u Crnoj Gori
• Stručno mišljenje za izradu zakonske regulative o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica, voda i predmeta opšte upotrebe

JEZICI: Engleski jezik

ADRESA: Crnogorskih serdara 3, 81000 Podgorica, Montenegro

Telefon: 067 740 000

E-mail adresa: milena_djurisic@yahoo.com

RADNO ISKUSTVO

Septemar 2013 – Saradnik u nastavi na Univerzitetu Donja Gorica – Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju

Decembar 1998 - April 2012 - Savjetnik za kontrolu životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe, Centar za Ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore

Novembar 1996 - Decembar 1998 - Zdravstveno sanitarni inspektor, Ministarstvo Zdravlja Crne Gore

Mart 1977 - Novembar 1996 - Načelnik odjeljenja sanitarne hemije, Zavod za zdravtvenu zaštitu Crne Gore,Šef odsjeka za kontrolu životnih namirnica, Zavod za zdravstvenu zaštitu Crne Gore, Analitičar za hemijske analize životnih namirnica, voda i predmeta opšte upotrebe, Zavod za zdravstvenu zaštitu Crne Gore
Profesor sanitarne hemije farmaceutskom smjeru pri Medicinskoj školi u Podgorici

Septembar 1976 - Mart 1977 - Profesor Hemije , Gimnazija “Niko Rolović” Bar

Profesionalne/naučne dužnosti

• Glavni kordinator Projekta - Uporedni testovi kvaliteta prehrambenih namirnica na tržištu Crne Gore pod pokroviteljstvo asocijacije “Evropski potrošački most” od marta 2013. god na dalje
• Komisija za izradu Pravilnika o genetski modifikovanoj hrani (Srbija & Crna Gora)
• Nacionalna Komisija za bezbjednost hrane u Crnoj Gori
• Sekcija sanitarnih hemičara pri Katedri za bromatologiju na Farmaceutskom fakultetu, Beograd
• Srpsko((ex jugoslovensko) društvo za ishranu, Beograd
• Udruženje za zaštitu potrošača Crne Gore, član Arbitražnog odbora
• Učesće u radionicama za obuku članova Arbitražnog odbora potrošača
• Izrada brošura za predmete opšte upotrebe
• Emisija “Pod lupom”, rezultati hemijskih analiza životnih namirnica, TVRTCG,1994
• Parametri kvaliteta meda, TV Montena, 1995
• Kvalitet I zdravstvena ispravnost piva iz uvoza, TVRTCG 2003
• Aditivi u životnim namirnicama, TVRTCG, 2005
• Potrošač I predmeti opšte upotrebe, TV Montena, 2008
• Kvalitet maslinovog ulja, TV Vijesti, 2012
• Kvalitet meda na tržištu Crne Gore, TV Vijesti, 2012
• Pogled na med iz laboratorije, list “Pčelar”, februar 2006
• Parametri kvaliteta meda, list “Pčelar”, decembar 2006
• Zdravstvena ispravnost predmeta široke potrošnje, dnevne novine “Vijesti”, 2007
• Pravo tečno zlato, dnevne novine “Pobjeda” 2007
• Opasne igračke širom Crne Gore, dnevne novine “Vijesti” 2008
• Kvalitet meda sa područja Crne Gore sa aspekta hemijskog sastava, predavanje na manifestaciji Dani meda, Nikšić, 2006
• Edukacija potrošača na temu “Marketing I deklaracije prehrambenih proizvoda”, Budva, 2008

Bibliografija naučno istraživačkih radova

1. M.Đurišić, D.Jančić: “Montenegrin spring mineral waters as sources of oligoelements sodium, calcium, magnesium and potassium in nutrition”, 11th European Nutrition Conference, Madrid, 201

2. M.Đurišić, D.Jančić, N.Mališić, L.Terić: "Health safety of dietary supplements inMontenegro ", 11th European Nutrition Conference, Madrid, 2011

3. M.Đurišić, : “Assessment of health risk of aditives usage in soft drink for population health status in Montenegro”, 11th European Nutrition Conference, Madrid, 2011

4. M.Đurišić, D.Jančić, D.Bojović: Dinamika prometa I način prodaje dijetetskih suplemenata na teritoriji grada Podgorice, Drugi Kongres o dijetetskim suplementima, 2009, Beograd

5. S. Trmčić, O. Grujić, B. Dimitrijević, D. Jančić, M. Đurišić (2008): Quality Objectification Of Oenological Resort Of Mineral Origin And The Possibility Of Its Use In Wine Production, Thematic Proceedings, State, possibilities and perspectives of Rural development on area of huge open-pit minings, Belgrade-Vrujci Spa. 445-449.ISBN978-86-82121-55-8

6. M.Đurišić, D.Jančić, J.Gvozdenović, V.Lazić: “Introduction and validation of method for sensorial evaluation of food packaging”, 4th International Simposium of Food Packaging- Scientific Developments supporting Safety and Quality, 2008, Prague

7. J.Gvozdenović, V.Lazić, M.Đurišić, D.Jančić: “The characteristics of quality of polymer package for packaging food products”, 4th International Simposium of Food Packaging- Scientific Developments supporting Safety and Quality, 2008, Prague

8. V.Lazić, N.Filipovicć, J.Gvozdenović. J.Filipović, M.Đurišić, D.Jančić: “ The influence of characteistics of package materials on conservation of baker’s product, 4th International Simposium of Food Packaging- Scientific Developments supporting Safety and Quality, 2008, Prague

9. D. Jančić, M.Đurišić: “ Sadržaj žive u ribi I ribljim proizvodima”, 11.Kongres o ishrani sa međunarodnim učešćem – Hrana I ishrana – novi izazovi, 2008 Beograd

10. M.Đurišić, D.Jančić, B.Đurišić, D.Šuković: “ The quality of the honey from the region of Montenegro”, 10th European Nutrition Conference , 2007, Paris

11. D.Jančić, M.Đurišić, B.Knežević, S.Trmčić: “ The energy values of red and white wines produced by “13 jul- Plantaze” AD, Podgorica, Montenegro, 10th European Nutrition Conference , 2007, Paris

12. Dejan Jančić, Milena Đurišić, Biljana Knežević, Snežana Trmčić(2007): The energz values of red and white wines Produced bz 13 jul-plantaze AD Podgorica, Annals of Nutrition Conference, abstracts, Paris, France, page 142 ISBN 86-82107-79-1.

13. D.Jančić, M.Đurišić: “ Sadržaj aditiva u nekim vrstama mesnih proizvoda”, Međunarodno savjetovanje industrije mesa, Savremeni trendovi u proizvodnji I preradi mesa, Vrnjacka Banja, Srbija, 2007

14. M.Đurišić, D.Jančić, D. Šuković: “ Potvrđivanje mineralnog sastava I sadržaja vitamin C kod nekih dijetetskih suplemenata, Prvi kongres o dijetetskim suplementima, Beograd, 2007

15. M.Đurišić. M. Jančić, A.Ljaljević, A.Pejović: “The volum of grain and grain products in the average daily nutrition of the Montenegrin population compared to the recommended daily nutrition components volume”, Public Health Nutrition, 1st World Congress of Public Health Nutrition, 2006, Barcelona

16. D.Jančić,M. Đurišić, B. Đurišić, Lj. Ivanović:” The volume of nutrition elements from fresh meat and meat products in the average daily nutrition of the Montenegrin population compared to the recommended daily nutrition components volume, Public Health Nutrition, 1st World Congress of Public Health Nutrition, 2006, Barcelona

17. N.Mališić, B.Andrić, A. Ljaljević, M.Đurišić: “ Assessment of health risk of nitrite usage in meat products for population health status in Montenegro”, 1st World Congress of Public Health Nutrition, 2006, Barcelona

18. Trmčić Snežana,O.Grujić,R. Maletić, Milena Đurišić, A. Pejović: (2005): Proizvodnja meda i ruralni razvoj, Ruralni razvoj i zaštita životne sredine, Zbornik I, XI međunarodni skup, Vlasotince-Vlasinsko jezero, Tematski zbornik, str. 117-126.ISBN 86-9027972-5

19. Trmčić S.,O.Grujić,R. Maletić, Milena Đurišić, A. Pejović: (2005): Proizvodnja meda i ruralni razvoj, Ruralni razvoj i zaštita životne sredine, Zbornik I, XI međunarodni skup, Vlasotince-Vlasinsko jezero, Tematski zbornik, str. 117-126.ISBN 86-9027972-5

20. I.Andrić, M.Đurišić, P.Ruzić,M.Beljkaš:” Nutrition properties of special and ordinary type of bread produced in bread factory “Inpek” Podgorica, 9th European Nutrition Conference, Annals of nutrition and metabolism, Rome, Italy 2003

21. Lj. Žižić,P.Burić, Lj.Ivanović, M.Tošković, M.Đurišić:” Rezultati ispitivanja kvaliteta ishrane studenata”, VIII Jugoslovenski kongres ishrane, Beograd, 1990