Twitter feed

dr Radomir Radovanović

dr Radomir Radovanović
Prezime: Radovanovic

Ime:Radomir

Datum rođenja:Jun, 23.1948.

Nacionalnost:Srbin

Bračni status:Oženjen

Kontakt (adresa, e-mail, telefon): Antifašističke borbe 21/G,Belgrade, SERBIA
+381 11 31 31 486 (home); +381 63 91 81 363: laler948@gmail.com

Dr Radomir Radovanović, redovni profesor u penziji, je rođen 23. juna 1948. u Užicu (Srbija).

Osnovnu i srednju školu (gimnazija) pogađao je i završiio u Beogradu 1967. Iste godine je upisao Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu - Odsek za prehrambenu tehnologiju, Grupa za tehnologiju animalnih proizvoda - a studije je završio 1971. godine. Na istom Fakultetu je magistrirao 1974. godine (Magistar Tehnologije mesa) i doktorirao 1983. godine (Doktor prehrambeno-tehnoloških nauka). U preduzeće "Centroprom export-import" zaposlio se 1975. gde je radio kao referent na izvozu mesa i proizvoda od mesa do avgusta 1978.

U ovom periodu je završio i Višu školu za spoljnu trgovinu u Beogradu. Na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu - Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, Katedra za Tehnologiju animalnih proizvoda - zaposlio se 01.septembra 1978. godine - u zvanju asistenta na predmetima Tehnologija mesa i Kontrola kvaliteta. Na istom Fakultetu u zvanje docenta izabran je - 1983., vanrednog profesora - 1989., a redovnog profesora - 1994. godine. Bio je šef Katedre za tehnologiju animalnih proizvoda i inicijator osnivanja nove studijske grupe na Odseku za prehrambenu tehnologiju - "Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane". Početkom rada nove studijske grupe (2007), do odlaska u penziju 2013. godine, bio je šef Katedre za Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane.

U svojstvu gostujućeg profesora, dr Radomir Radovanović je držao nastavu iz više predmeta u okviru osnovnih, poslediplomskih i doktorskih studija na Tehnološkim fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu (BiH, Republika Srpska), kao i na Fakultetu za prehrambene tehnologije, bezbijednost hrane i ekologiju, Univerziteta Donja Gorica u Podgorici (Crna Gora). Nastavu je držao i na master studijama na Faculty of Bioscience Engineering, Ghent University (Belgija), u okviru programa Food Safety i Food and Consumer.

Dr Radomir Radovanović je aktivno učestvovao u radu velikog broja domaćih i više međunarodnih naučno-stručnih skupova u oblasti Nauke o mesu, te Upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane (Brisbane, 1988; Havana, 1990; Kulmbach, 1991; Clemon Ferrand, 1992; Calgary, 1993; Lillehammer, 1996; Barselona, 1998; Campinas / Sao Paolo, 2003; Bangkok, 2008; Cairo, 2010; Buenos Aires, 2017). Do sada je, samostalno ili u saradnji sa drugim autorima, u domaćim i međunarodnim časopisima objavio, te na domaćim i međunarodnim skupovima saopštio - preko 250 naučnih i stručnih radova, od kojih se navodi deo SCI radova:

1. Radovanović, R., Čavoški, D., Veličković, D., Gorica Čarapić (1992): "Uzicer schweineprschuta" - Studie über ein traditionelles fermentiertes Fleischerzeugnis. Fleischwirtschaft (72),10,1419-1421.

2. Radovanović, R., Bojović, P., Čavoški, D., Veličković, D., Barać, M. (1993): Auswirkung verschiedner Antigerinnungsmittel auf Ertrag , chemische Zausammensetzung und funktionelle Eigenschaften von Blutplasmen. Fleischwirtschaft (73), 12, 1420-1424.

3. Bojović, P., Radovanović, R., Čavoški, D., Ljubica Bastić, Marija Perunović (1995): Blutplasma Einfluss verschiedener Konservierungsverfahren auf chemische Zusammensetzung und funktionelle Eigenschaften. Fleischwirtschaft, (75) 1,86-89.

4. Radovanović, R. (2008): Bezbednost hrane: Globalni problem kao osnova za buduće inicijative i aktivnosti. Biotechnology in animal husbandary. Vol.24 - spec.issue, 21-54.

5. Tomić N., Tomašević I., Radovanović R., Rajković A. (2008): “Uzice Beef Prshuta”: Influence of different salting processes on sensory properties. Journal of Muscle Foods, 19, 237-246.

6. Rajkovic, A., Tomasevic, I., Smigic, N., Uyttendaele, M., Radovanović, R., Devlieghere, F. (2010): Pulsed UV light as an intervention strategy against Listeria monocytogenes and Eschericia coli O157:H7 on the surface of a meat slicing knife. Journal of Food Engineering, 100 (2010) 446–451.

7. Radovanović, R. (2011): Food Safety:The Global Problem as Challenge for Future Initiative and Actions. In.: ADVANCE IN FOOD PROTECTION - Focus on Food Safety and Defenece. Edited by Prof.dr Magdy Hefnawy. Chapter 3, pp.48. Springer Series A: Chemistry and Biology. ISSBN 978-94-007-1102-0 (PB); ISSBN 978-94-007-1080-3 (HB); ISSBN 978-94-007-1100-6 (e-book); DOI 10.1007/978-94-007-1100-6¬_3. Published by SPRINGER, The Nederlands.

8. Djekic, I., Tomasevic, I., Radovanovic, R. (2011): Quality and food safety issues revealed in certified food companies in three Western Balkans countries. Food Control, 22(11), 1736-1741.

9. Tomašević, I., Šmigić, N., Djekic, I., Zarić, V., Tomić, N. & Rajković, A. (2013): Serbian Meat Industry: A survey on food safety management systems implementation.Food Control 32(1),25-30

10. Djekic I., Tomasevic I., Zivkovic N., Radovanovic R. (2013) Types of food control and application of seven basic quality tools in certified food companies in Serbia. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 5(4), 325-332.

11. Djekic, I., Tomic N., Smigic N., Tomasevic I., Radovanovic R., Rajkovic, A. (2014): Quality management effects in certified Serbian companies producing food of animal origin. Total Quality Management & Business Excellen (3-4), 383-396.

12. Djekic, I., Rajkovic, A., Tomic, N., Nada Smigic, Radovanovic, R. (2014): Environmental management effects in certified Serbian food companies. J.of Cleaner Production 76, 196-199.


U saradnji sa drugim autorima objavio je više udžbenika, knjiga i priloga u monografijama:

1. Ognjanović, A., Sonja Karan-Đurđić, Radovanović, R., Perić, V. (1985): Tehnologija pratećih proizvoda industrije mesa (Technology of Meat By Products). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.

2. Radovanović, R., Jovanka Popov-Raljić (2000/2001): Senzorna analiza prehrambenih proizvoda (Sensory Evaluation of Foods). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet i Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet.

3. Grujić, R., Sanchis, V., Radovanović, R. (2003): HACCP - Theory and Practice. University of B.Luka (RS/BiH) and University of Lleida (Barselona/Spain).

4. Grujić, R., Radovanović, R. (2007): Kvalitet i analiza namirnica; Knjiga I - Upravljanje kvalitetom i bezbednošću u proizvodnji hrane (Food Safety and Quality Management). Univerzitet u Banjoj Luci , Tehnološki fakultet.

5. Radovanović, R., Rajković, A. (2009): Upravljanje bezbednošću u procesima proizvodnje hrane (Food Safety Management). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.

6. Radovanović,R. (2011): Food Safety: The global problem as a chalange for future activities. In Monography Advances in Food Protection (Edited by Magdy Hanawey), 27-48. Springers, Dordrecht, The Netherlands. ISBN<Delicious>78-94-007-1102-0.

7. Radovanović, R., Đekić, I. (2012): Upravljanje kvalitetom u procesima proizvodnje hrane (Food Quality Managemen). Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.

8. Grujić, R., Slavica Grujić, Radovanović, R. (2016): Upravljanje rizicima u procesima proizvodnje hrane (Food Risk Management). Univetitet u Istočnom Sarajevu, Tehnološki fakultet, Zvornik.

Dr Radomir Radovanović je uspešno učestvovao u realizaciji više domaćih i međunarodnih naučno-istraživačkih projekata. Primljen je za profesionalnog člana American Meat Science Association (1993), bio je član Saveta za kvalitet Republikje Srbije (1993-1998) i ekspert Akreditacionog tela Srbije (ATS) od 2000. do 2013. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih priznanja, pored ostalih: LA MEDAILLE D’OR and Diploma "EUREKA" (Organise a L’Iniative de la Chambre Belge des Inventures, Brussels) - za rezultate ostvarene na zaštiti Oznake porekla više domaćih, autohtonih prehrambenih proizvoda (1994); Plaketa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu - za ukupan doprinos razvoju nauke, poljoprivrede i prehrambene industrije Republkike Srbije (2012); Povelja Novosadskog sajma za 30 godina rada u Komisiji za ocenu kvaliteta mesa i proizvoda od mesa (2013); Plaketa Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije (AQSS) za doprinos ukupnom razvoju menedžmenta kvalitetom u Republici Srbiji (2018). Za ambasadora Univerziteta Republike Srpske proglašen je u Istočnom Sarajevu 2016. godine.

Dr Radomir Radovanović je od 1996. do 2016. godine pohađao i uspešno završio više međunarodnih i domaćih obuka u oblasti upravljanja kvalitetom (QMS - ISO 9001) i upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane (FSMS - HACCP; ISO 22000) - sve u organizaciji IRCA - Nigel Bauer & Associates, London, IRCA - BUSINESS EDGE, Dublin, Royal Institute for People Helath (RIPH), London, kao i USDA-FDA-FSIS (organizacija US Ambassy, Beograd - u okviru USAID). Ovim je stekao ovlašćenje za držanje obuka iz oblasti Upravljanja bezbednošću hrane - HACCP/ISO 22000 (Business Edge, Ireland), kao i status vodećeg ocenjivača za sistem upravljanja kvalitetom (QMS - ISO 9001:2015 - IRCA/DAS, England) i sisteme upravljanja bezbednošću hrane (FSMS - HACCP; ISO 22000 - IRCA/DAS, England). Do sada je u zemlji i inostranstvu (Rusija; Ukrajina; Rumunija; Slovenija; Severna Makedonija; BiH; Crna Gora) održao preko 100 obuka i 150 ocenjivanja QMS/FSMS za više akreditovanih sertifikacionigh tela (YUQS; TÜV; Lloyd’s; DAS). Takođe, u zemlji i nostranstvu uspešno je ostvario više od 80 konultantskih projekata u oblasti unapređenja kvaliteta mesa i proizvoda od mesa, senzorne analize, te uvođenja i unapređenja sistema upravljanja bezbednošću i kvalitetom hrane.