Naslovna stranaBudite dio istorije budućnosti

Rektor UDG-a, prof. dr Veselin Vukotić posjetio je kompaniju Alibaba Inctitle

Rektor UDG-a, prof. dr Veselin Vukotić posjetio je kompaniju Alibaba Inc

<p>Rektor UDG-a, prof. dr Veselin Vukotić posjetio je kompaniju Alibaba Inc, Guangzhou, Kina- jednu od najvećih svjetskih kompanija iz oblasti internet biznisa.</p> <p>Cilj posjete je uspostavljanje saradnje Biznis &scaron;kole Alibaba Inc. sa UDG-em. Direktor Alibabe Inc. za međunarodne poslove i njihovi saradnici su u razgovoru izrazili spremnost i želju da sarađuju sa UDG-em, univerzitetom koji već sarađuje sa nekoliko univerziteta i kompanija iz Kine. U toku je izrada i dogovor o programu i principima Memoranduma između Alibabe Inc. i UDG-a.</p>
UDG na Facebook-uUDG na Twitter-uUDG na YouTube-uUDG na LinkedIn-uUDG WebMail

“Values, what values?”, FMRS 2018

“Values, what values?”, FMRS 2018

Uvodne riječi su dali rektor UDG-a, profesor Veselin Vukotić i dr Barbara Kolm, direktorica Austrijskog ekonomskog centra.

Na prvom panelu, publika je mogla da čuje o lokalnim aktuelnim temama - Članstvo u NATO-u kao usklađivanje sa evropskim vrijednostima, dok je drugi pokrivao diskusiju o evropskim vrijednostima u kontekstu praktičnih pitanja.

Govornici prvog panela bili su ministar odbrane Vlade Crne Gore, Predrag Bošković i Ivan Jovetić, predsjednik Savjeta RTCG, Nacionalnog radio i TV servisa, dok je moderator panela bila  Milica Vukotić, profesorica  na Univerzitetu Donja Gorica. Ministar Bošković je istakao da je integracija u NATO jedan od najvažnijih koraka u novijoj istoriji Crne Gore, što je donijelo mnoge koristi i nove socio-ekonomske vrijednosti Crnoj Gori. S obzirom na to da je saradnja sa EU jedan od glavnih prioriteta NATO agende, politika koju  promoviše Alijansa postavljena je na temeljima jačanja evropskih vrijednosti. Stoga, kako je zaključio, crnogorska politika otvorenih vrata evroatlantskoj zajednici će je joj više približiti vrijednostima  i kulturi EU. G. Ivan Jovetić je govorio o razvoju evropskih vrijednosti kroz istoriju, ističući da će pristupanje NATO-u imati mnoge ekonomske koristi za Crnu Goru, počevši od integracije do većeg tržišta i uklanjanja barijera za poslovanje.

Drugi panel bio je posvećen slobodnim tržištima i ključnim evropskim vrijednostima. Moderator panela bila je Jadranka Kaluđerović, profesorica UDG-a i direktor Instituta za strateške studije i projekcije. Panelisti su bili: dr Barbara Kolm iz Austrijskog ekonomskog centra, dr Nima Sanandaji, autor knjige The Birthplace of Capitalism: Middle East, i g. Pieter Cleppe iz Open Europe. Svi su razgovarali o problemima i izazovima sa kojima se danas suočava Evropa, kao i ključnim problemima u svijetu. Paneli su posebno naglasili trenutnu situaciju sa migracijama, kao i kako će to uticati na Evropsku uniju i promijeniti je u budućnosti.

Oba panela su bili inspirativni za posjetioce konferencije, s obzirom na veliki broj postavljenih pitanja nakon govora. Organizatori su nagradili posjetioca koji je postavio najbolje pitanje. Nagrađeni student je bila Milica Đukanović, student UDG-a, koja je dobila knjigu "Unleash Your Inner Company: use Passionand Perseverance to Build Your Ideal Business", autora John Chisholm.

Fotografije sa događaja možete pronaći na sljedećem linku