Page 26 - Inside_flip

Basic HTML Version

Karakteristike studija
Inside
26
Dobrodošli
Univerzitet Donja Gorica
Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju
Usmjerenja:
1. Tehnološki inženjering (prehram-
beni tehnolog) – skraćenica TI;
2. Sanitarni inženjering (sanitarni
inženjer) – skraćenica SI;
3. Inženjering u sistemu HoReCa
(inženjer HoReCa) – skraćenica
HoReCa;
4. Ekološki inženjering (ekološki
inženjer) – skraćenica EI.
Studije budućnosti
Fakultet za prehrambenu tehnologiju,
bezbjednost hrane i ekologiju.
Zanimanja iz oblasti hrane i ekologije,
uz vodu i energiju su budućnost koja je počela.
Preko 50% budžeta EU je usmjereno u ove oblasti!
Uz to, zeleno preduzetništvo je u usponu!
Iza ovih studija su velike kompanije u Crnoj Gori, a
uskoro i iz okruženja.
Saradnja sa profesorima sa Poljoprivrednog
fakulteta u Zemunu, Tehnološkog instituta iz
Novog Sada, Univerziteta u Torontu
i Univerziteta u Pečuju...
Ograničen broj studenata.
G
lobalni problem u pogledu
raspoloživosti hrane u svijetu, s
jedne strane, odnosno dinamičan
razvoj prehrambene industrije, s druge
strane, posebno dinamičan razvoj ovog
sektora u okviru ukupnih privrednih
aktivnosti u Crnoj Gori tokomposljednjih
desetak godina, ukazao je na nedostatak
kadrova i potrebu unapređenja znanja u
svim oblastima koje su neposredno ili
posredno vezane za cjelokupan „lanac
hrane/ishrane“. Ovdje se, prije svega,
misli na procese proizvodnje različitih
poljoprivredno-prehrambenih proizvo-
da, hotelsko-ugostiteljski i ketering
kompleks (posebno u okviru snažnog
razvoja turističke ponude), higijen-
sko-sanitarne uslove rada, kao i na
ekologiju (posebno sa gledišta Crne
Gore kao ekološke države).
Savremeni stručnjaci - inženjeri
- moraju veoma odgovorno da vode
računa i o ekološkim standardima
(zahtjevima) i standardima u pogledu
energetske efikasnosti. Savremeni
inženjer, da bi bio uspješan i osposo-
bljen da obavlja sve vrste aktivnosti u
oblasti tako složenog sistema kao što
je „lanac hrane/ishrane“, mora da po-
sjeduje znanja iz oblasti ekonomije,
finansija, upravljanja različitim pro-
jektima, posebno menadžmenta bez-
bjednosti i kvaliteta hrane i mena-
džmenta zaštite okoline. Istovre-
meno, inženjeri koji se bave različitim
aspektima i dimenzijama „lanca hrane/
ishrane“ moraju da raspolažu znanjem,
ali i da posjeduju sposobnosti i vještine
koje će im omogućiti stalno praćenje i
neposrednu primjenu aktuelnih zakon-
skih normi i drugih pratećih propisa
(standarda, pravilnika i sl.) kojima se
reguliše ova oblast.
Opšti cilj postojanja Fakulteta
i studijskih programa jeste podizanje
nivoa znanja, stručnosti i osposobljeno-
sti prvenstveno mladih ljudi (ali ne samo
njih, već i ljudi koji su već dio svog
radnog vijeka proveli u praksi – tzv.
doškolovavanje) za rješavanje konkret-
nih praktičnih problema u oblasti pre-
hrambene tehnologije.
Radomir Radovanović,
profesor Poljoprivrednog
fakulteta u Zemunu i
profesor na UDG
Prof. dr Vesna Maraš,
dekan
Velike pohvale UDG za pokretanje
ovih studija. Naše iskustvo sa Po-
ljoprivrednog fakulteta u Zemunu
pokazuje i sve veče interesovanje
mladih za ovu oblast. Ulaskom Srbi-
je i Crne Gore u EU če se sve više
tražiti ova znanja, posebno iz oblasti
bezbjednosti hrane i u ugostiteljstvu
(u sistemu HoReCa). Program stu-
dija je dobro zamišljen i rado ću na-
staviti saradnju sa UDG, zajedno sa
mojim kolegama, posebno profesorom
Đorđem Okanovićem sa Tehnološkog
instituta u Novom Sadu. Podrška
kompanije Goranović, a i ostalih
kompanija iz ove oblasti, garantuju
praktičnu uspješnost ovih studija.
Poštovani studentu, budući kolega,
da bi nam život bio ljepši, zdraviji,
kvalitetniji i da ga u tom pravcu za-
jedno gradimo, hajde sa nama. Ako
želis da sačuvaš našu prirodu, da
iskoristiš njene potencijale, da misliš
na sebe i buduće generacije, budi sa
nama. Poštujući tradiciju, čuvajući
naše genetičke resurse, proizvodimo
zdravu, bezbjednu i kontrolisanu
hranu uz očuvanje životne sredine.
Bićeš osposobljen za inovativne,
preduzetničke i upravljačke vještine
kojima ćeš pokrenuti vlastiti biznis,
biti dio uspješnih kompanija i imati
vaznu ulogu u društvu.
Zdrava hrana i zdrav život - zdrav i
dobar biznis!
Pridruži nam se!
Kompanija
“Goranović” iz Nikšića
pomaže u osnivanju ovih
studija. Najavljen je i određeni
broj stipendija, kao i praksa za
studente u toj kompaniji. U na-
javi je podrška još nekoliko
kompanija iz zemlje i
regiona
Fakultet
za prehrambenu
tehnologiju, bezbjed-
nost hrane i ekologiju je
u procesu akreditacije.