Aktuelno na fakultetu
Predavači
JUL
24
Drugi popravni rok - septembar 2023

Drugi popravni rok na RPS će biti organizovan u periodu između 01. 09. i 20. 09. 2023. godine. 
 
APR
25
Predaja specijalističkih i magistarskih radova

Termin za predaju specijalističkih i magistarskih radova koji će biti branjeni u jun/jul 2023. godine će biti 10, 11, 12, i 15. maja 2023. godine od 12h do 14h u kancelariji Postdiplomskih studija (II sprat).

Rok za slanje saglasnosti mentora na finalnu verziju radova je do 2. maja 2023. godine do 12h.


 
 
NOV
29
Raspored ispita

Postavljen je raspored ispita u redovnom i popravnom roku u toku zimskog semestra studijske 2022/23. godine na Renesansnim postdiplomskim studjama.

Raspored ispita na RPS možete naći u dijelu Download/za studente.  
Arhiva:
dr Aleksandra Jovanović
Kontakt: sanja@ius.bg.ac.yu

Aleksandra Jovanović je vanredni profesor, predaje Političku ekonomiju i Ekonomsku analizu prava na Katedri za pravno-ekonomske nauke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Od 2004. godine obavlja funkciju prodekana za finansije Pravnog fakulteta. Pored nastavnog rada na Fakultetu, u periodu 2001-2004. je bila direktor Odeljenja za institucionalne reforme G17Instituta. Ona je učestvovala/učestvuje u osnivanju i radu jednog broja nevladinih organizacija: Centra za liberalno-demokratske studije (1999), bila je osnivač ekspertske mrežeG17+ (1999-2002), osnivač je Centra za unapređivanje pravnih studija (1998), osnivač je Alternativne akademske obrazovne mreže (1998), bila je član i sekretar Grupe17 (1997-2001) i član Saveta Beogradskog centra za ljudska prava (1996). Član je Redakcije časopisa «Finansije» od 2001. godine i Redakcije «Privrednika» od 1996. godine. Saradnik je ICER-a (International Center for Economic Research), Italija. Bila je ekspert Centra za ekonomsko i pravno savetovanje koji je osnovala Evropska agencija za rekonstrukciju. Član je Naučnog društva ekonomista Srbije.
Aleksandra Jovanović predaje na poslediplomskim studijama Preduzetnička ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Takođe je predavala na letnjem kursu Pravo i ekonomija na Centralno-Evropskom univerzitetu, Budimpešta, Mađarska. Držala je i seminar na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Torinu, Italija. Pravni fakultet je u 2001. godini nagrađen na međunarodnom konkursu za projekt “Slobode i razvoj”, a Aleksandra Jovanović je jedan od predavača i ko-direktor Kursa. Ovim Projektom je upravljala Atlas Economic Research Foundation, a spozorisan je od strane John Templeton Foundation.
Od odbrane magistarskog rada “Ciljna funkcija jugoslovenskog preduzeća” i doktorske disertacije “Uticaj tipa svojine na efikasnost samoupravnog preduzeća”, njen rad je fokusiran na ekonomsku analizu prava i dosledno demonstrira klasičnu liberalnu orjentaciju.
Bila je na jednom broju međunarodnih specijalizacija i seminara: u 1991. je boravila na Florida State University, USA, u proleće 1994. je pohađala Seminar o svojinskim pravima u organizaciji Texas AM University and Academia Istropolitana, Bratislava, Slovačka, u proleće 1997. seminar Svetske banke “Upravljanje korporacijom u Centralnoj Evropi i Rusiji” koji je odrzan u Budimpesti, u zimu 1999. i u zimu 2001. je bila istrazivač International Centre for Economic Research, Torino, Italija. Takođe, učestvovala je na većem broju domaćih i međunarodnih konferencija.
Knjiga “Uvod u ekonomsku analizu prava” (1998) je prikazana 2001. godine u međnarodnom časopisu “European Journal of Law and Economics” (12:1; Kluwer Academic Publishers). Na ovom mestu dajemo prevedeni izvod iz prikaza: “Monografija Uvod u ekonomsku analizu prava je prvi pokušaj da se na sistematski način predstave bazični koncepti Prava i ekonomije u Centralnoj i Istočnoj Evropi. … Ova knjiga je je jasan prvi uspešni pokušaj da uvede koncepte prava i ekonomije profesionalnoj javnosti u jednoj od država Centralne i Istočne Evrope. … Disciplina Pravo i ekonomija je nova i nedovoljno predstavljena u centralno i istočnoevropskim državama, i ne uči se na univerzitetskom nivou, izuzev kao opcija na Centralnoevropskom univerzitetu. Dr Aleksandra Jovanović, vanredni profesor Političke ekonomije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu je proizvela interesantnu monografiju koja prikazuje sve glavne doprinose u oblasti Prava i ekonomije, iako ponekad nije sigurno da li da svoj rad smešta u Pravo i ekonomiju ili u Neo-institucionalnu literaturu. … Iako naziv knjige potvrđuje da su jugoslovenski/srbijanski pravni sistem i pravna misao pod snažnim uticajem nemačkog prava, knjiga je organizovana i napisana u anglosaksonskom stilu. Autor je pod primarnim uticajem ekonomije svojinskih prava i radova Pejovich-a i (Furubotn-a).
Ime Aleksandre Jovanović je, zajedno sa imenima nekoliko kolega sa Katedre za pravnoekonomske nauke i Fakulteta, uvršteno u enciklopediju: Bouckaert, Boudewijn and De Geest Gerrit (eds.), (2000), Encyclopedia of Law and Economics, koja demonstrira doprinos koji su pojedini autori dali razvoju Ekonomske analize prava (Law and Economics) u Srbiji.
Knjiga Participativna ekonomija: Uticaj strukture svojinskih prava na efikasnost preduzeća je objavljena 1993. godine.
Bila je ko-urednik knjige Stanje ekonomskih i socijalnih prava u SRJ koja je 1998. objavljena na srpskom i engleskom jeziku.
Ko-urednik je i koautor obimne studije Izveštaj o tranziciji u Srbiji i Crnoj Gori, koja je objavljena 2004. godine i na engleskom jeziku. Takođe je bila urednik i koautor Izveštaja o tranziciji II objavljenog u 2006. godini.
Među brojnim objavljenim radovima su i Yugoslav Institutional and Legal Setting and its (In)efficiency, (2000), Rigas Network Project on the issue of Legal Framework for the Market Economy, Centre for European Constitutional Law, Athens, www.cecl.gr/Rigas Network; 10 Years of Privatization – Lessons for Yugoslavia, (2001), Journal des Economistes et des Etudes Humaines; Legal Rules, Governance Structures and Financial Systems, (2001), ICER working papers i u (2002) Pravo i privreda; Interconnectedness of Legal Rules, Models of Corporate Governance and Financial Systems in Shareholders’ Protection, (2002), Regional Conference on Development of Financial markets, Belgrade’s Stock Exchange, East-West Institute, USAID, G17Institute, Crimson Capital/Orlando Group, Belgrade; Zakon o privrednim društvima i ekonomske slobode, (2005), Pravo i privreda; U 2005/6. je učestvovala u međunarodnom projektu sa radovima Multiculturalism and Institutionalism in Serbia - Case of Law and Economics Department of the Law School of the University of Belgrade (2006), the DIOSCURI Project on the Issue of Cultural Encounters in the European Economy, and Society after the Accession, Centre for Policy Studies at the Central European University, Budapest, Hungary, očekuje se na site-u www.cps.ceu.hu/dioscuri.php i
www.ec.europa.eu/research/social-sciences/newsletter/issue5/article_4005_en.htm i Transfer and Reception of New Institutional Economics, (2006), the DIOSCURI Project on the Issue of Cultural Encounters in the European Economy, and Society after the Accession, Centre for Policy Studies at the Central European University, Budapest, Hungary, www.cps.ceu.hu/dioscuri.php
www.ec.europa.eu/research/social-sciences/newsletter/issue5/article_4005_en.htm ;