Naslovna stranaBudite dio istorije budućnosti

Praksa u Telekomu prilika za studente da se uključe u svjetske ICT trendovetitle

Praksa u Telekomu prilika za studente da se uključe u svjetske ICT trendove

<p>Crnogorski Telekom i Univerzitet Donja Gorica potpisali su Memorandum o razumijevanju, koji studentima Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije na osnovnim i specijalističkim programima Menadžment informacionih sistema i Za&scaron;tita podataka i sigurnost informacionih sistema, omogućava da u Telekomu obavljaju praksu i nadograđuju znanje.</p> <p>UDG puno ulaže u to da na&scaron;i studenti steknu ne samo znanje, već i sposobnosti koje će im biti potrebne u realnom poslovnom okruženju. Upravo zato, značajnu pažnju posvećujemo praktičnoj nastavi u toku studija, i primjeni teorijski stečenih znanja kroz rad u kompanijama ili na istraživačkim projektima... (op&scaron;irnije na linku).</p>
UDG na Facebook-uUDG na Twitter-uUDG na YouTube-uUDG na LinkedIn-uUDG WebMail

Riječ Rektora

Dobrodošli na UDG!

 

Studiranje na UDG je izazov. Posebno za vas koji imate vjeru u sebe i snagu vizije da gradite svoju budućnost. Misija UDG je upravo stvaranje uslova za studiranje po vrhunskim principima evropskog obrazovanja. Da je to moguće postići pokazuje već nekoliko generacija diplomiranih studenata koji su vrlo uspješno nastavili master i doktorske studije na Zapadu ili su već vrlo uspješni u kompanijama i institucijama gdje su se ubrzo poslije diplomiranja i zaposlili. Jedan broj je, uz pomoć UDG otvorio svoje firme već tokom studija, a mnogi o tome razmišljaju.

Jedna od važnih prednosti UDG jeste razvijanje multidisciplinarnosti. Naravno, činjenica da su u jednoj modernoj svi zajedno, studenti deset studijskih dodiplomskih programa, oko 25 postidiplomskih i 3 PhD programa, odnosno blizu 2000 studenata omogućava to sinergetsko trenje raznih struka i profesija. Mnogi inostrani profesori i menadžeri hvale studije na UDG, jer one nijesu masovne studije. Zaista, to su studije okrenute studentu kao pojedincu, studentu čiju ličnost gradimo kroz individualne komunikacije i rad u malim grupama. Pored ulaganja u fundamentalno stručno znanje, puno se ulaže i u vještine studenata. Posebno se ulaže u IT vještine, istraživačke sposobnosti studenata, preduzetnički pristup životu, u komunikacione vještine. Nastojimo da svaki naš diplomirani student sa studija izađe sa znanjem 2-3, pa i 4 strana jezika, što mu omogućavamo kroz našu prestižnu školu stranih jezika. Vjerovatno smo jedan od rijetkih univerziteta koji puno ulaže u opšte obrazovanje, lektiru i kulturu studenata, zabavu, sport, putovanja i umjetničke događaje.

Studentima se pruža mogućnost zarade tokom studija, međunarodne ljetnje škole, ljetnji odlasci na praksu u Evropu, SAD, Afriku, Aziju. Studentima su dostupni: Centar za savjete u karijeri, Retorska sekcija, Debatni klub, Recitatorska sekcija, Hor Polihimnija, Prezentacije: niz novih obrazovno-tehnoloških tajni... Podržavaju nas najveće kompanije, jer imamo desetine potpisanih ugovora o saradnji sa biznisima iz Crne Gore i regiona. Imamo i ugovore o saradnji sa univerzitetima iz većine zemalja regiona, Evrope i nekoliko univerziteta iz SAD, Kanade i Južne Amerike. Na UDG predaju profesori sa svih kontinenata. Članica smo nekoliko međunarodnih asocijacija univerziteta:Assosiation of Private Enterprise Education sa sjedištem u SAD, World University Council sa sjedištem u Ankari i regionalne Central Eastern Europe University Alliance. Imamo intenzivnu saradnju sa nekim velikim svjetskim fondacijama: Atlas Foundation, Liberty Fund, American Enterprise Institute...

Ponosni smo na naše mlade i perspektivne nastavnike i saradnike koji su garant razvoja UDG. Čini nas zadovoljnim i to da su UDG prepoznali naši akademci sa uspješnom karijerom postignutom u inostranstvu, posebno oni koji su se vratili u Crnu Goru i pridružili UDG timu.

Drage su nam pohvale mnogih gostiju koji učestvuju na našim tribinama, okruglim stolovima, izložbama u našoj galeriji. Posebno nam je draga i podrška Jose Manuel Barrosa, Predsjednika Vlade EU (Evropske komisije), koji je bio gost na UDG. Mi smo jedini univerzitet u regionu koji je on posjetio.

Nastava se organizuje u uslovima najmodernije tehnike i opreme, u zgradi koja omogućuje stvaranje i uživanje studenata u istinskoj univerzitetskoj atmosferi, atmosferi koja razvija pozitivnu energiju i budi ambicije kod svih. Razradili smo i posebne finansijske programe za olakšanje upisa na UDG. Nadamo se da će ove godine biti ukinuti damping cijene na tržištu obrazovanja u Crnoj Gori. Obezbijedili smo i jedan broj stipendija od kompanija, a Vlada Crne Gore je “kupac” za pedeset mjesta za studente na Politehnici, Prehrambenoj tehnologiji, Informatici i Bezbjednosti, studijama kojih nema na državnom Univerzitetu u Crnoj Gori. Od ove školske godine razvijamo i posebne programe i posebna rješenja za nadarene i talentovane srednjoškolce i njihove pripreme za buduće magistarske i doktorske studije. Pored sticanja znanja i vještina, na čemu insistira novi strateški dokument EU “Promišljanje orazovanja u EU”, mi smo se fokusirali na razvijanje kompetencija našeg studenta, odnosno razvijamo njegovu motivaciju, sistem vrijednosti, životne stavove.

Riječju, razvijamo karakter i samopouzdanje studenata.

Uspjeh naših studenata u njihovom životu je mjera i našeg uspjeha.