Fakultet umjetnosti

FUK

Fakultet umjetnosti

https://fu.udg.edu.me
Peti po redu, akreditovani i licencirani fakultet, Univerziteta Donja Gorica Fakultet umjetnosti (Studije moderne i savremne teorije umjetnosti), svojim originalnim konceptom, prvim takvim u Crnoj Gori, sa ostalim, ranije pokrenutim fakultetima, čini "vijenac znanja" UDG-a, još izazovnijijim i prestižnijim.
Univerzitet Donja Gorica, koji je na crnogorskom tržištu nauke i obrazovanja prepoznat po autentičnom sadržaju i kvalitetu, u ime otpora prema nekorisnom, osuđenom na lokalne domete, duhovnoj i naučnoj apatiji, ukratko, svemu onom što pokazuje nemoć pred izazovima savremenog svijeta, pokretanjem Fakulteta umjetnosti stvara kreativni prostor studentima lucidnog i radoznalog duha, koji se odvaže da uz pomoć, ne samo uglednih profesora iz zemlje i inostranstva, već i uz neposredno prisustvo priznatih umjetnika, nosioca novih, velikih ideja savremenog stvaralaštva, dešifruju zodijak vremena u kojem živimo.
Fakultet umjetnosti je ustanova visokog obrazovanja, osnovan sa primarnim cilljem da realizuje osnovne i postdiplomske studije iz oblasti moderne i savremene umjetnosti, ali i da organizuje druge oblike edukacije iz onih oblasti za kojima se pojavi potreba u procesu permanentnog obrazovanja. Da bismo imali kritički stav o savremenoj umjetnosti mora se, prije svega, prvo, definisati njen pojam.
Cilj ovog studijskog programa je da se studenti osposobe da:
  • koriste teorijska znanja koja će steći na Fakultetu umjetnosti,
  • da iznose ideje, probleme i rješenja,
  • sakupljaju i integrišu relevantne podatke radi rješavanja problema sa kojima će se srijetati u svom profesionalnom radu.
Osim toga, studenti će biti podstaknuti da razviju osjećaj za život, oslobode se predrasuda i subjektivnih procjena vrijednosti sredine u kojoj žive, kako bi naučili da sami izvode zaključke, traže nova rješenja, budu inovativni i teže uspjehu. Organizovanje putovanja, seminara, učestvovanje na međunarodnim konkursima i događajima koji u sebi sažimaju reflekse velikih ideja, samo su neke od vannastavnih aktivnosti koje će se organizovati na Fakultetu umjetnosti.