Istraživanja i projekti

utorak, 1. oktobar 2019.

eVIVA - Unapređivanje i validiranje servisno orijentisanih kompetencija

Kroz E-VIVA projekt će se razviti set inovativnih trening modula orjentisanih na razvoj društvenih, ličnih i socijalnih kompetencija koji će se u odredjenoj mjeri integrisati u postojeće nastavne planove i programe.  E-VIVA partneri iz EU zemalja će dati podršku u razvoju ovih modula učenja I razvoju kompetencija kod studenata.

Društvene, lične i organizacione kompetencije poput kreativnosti inovativnosti i kooperativnosti su prepoznate kao vrlo bitne za svako radno mjesto pa ih poslodavci sve više traže prilikom zapošljavanja novih kadrova. Ove kompetencije se uglavnom stiču u neformalnom okruženju, kroz razne vannastavne aktivnosti i dodatne kurseve ili samostalnim učenjem kroz radni angažman.

e-VIVA promoviše “blended learning” bazirano ne samo na F2F (face to face) učenju već i na web-orjentisanom učenju kao i učenju kroz praksu i stažiranje u izabranim poslovnim okruženjima.

Projektom je predvidjena dvosedmična obuka studenata Univerziteta Donja Gori na temu razvoja socijalnih, personalnih i organizacionih kompetencija značajnih za rad u poslovnom okruženju. Projekat će u završnoj fazi uspostaviti sistem za validaciju ovih kompetencija, koji će studentima omogućiti dobijanje sertifikata.

Na projektu učestvuje 16 partnera i to:

  • EU (4): die Berater Unternehmensberatung GmbH (Austria), Blended learning institutions’ cooperative / blinc eG (Germany), University of Duisburg Essen/UDE (Germany), Universidade Nova de Lisboa (Portugal);
  • ME (2): University of Donja Gorica, University of Montenegro;
  • AL(2): European University of Tirana, University of Elbasan "Aleksander Xhuvani" / UEAXH;
  • FYROM (2): Ss. Cyril and Methodius University, Mother Teresa University;
  • BIH (2): University of Sarajevo, Sarajevo School of Science and Technology (SSST);
  • KOS (2): Universum College, University Kadri Zeka Gjilan; – SRB (2): University of Nis, University of Novi Sad.

Koordinator projekta je: European University of Tirana.

https://evivaproject.eu/

Ostalo

srijeda, 27. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.