Istraživanja i projekti

utorak, 8. decembar 2020.

„OPERA: PAST, PRESENT, PERFECT! “

Počeo je međunarodni projekat „Opera: Past, Present, Perfect!“ u okviru Programa Kreativne Evrope-Kultura: Projekti evropske saradnje 2020. Realizacija projekta trajaće od 1. septembra 2020. do 1. februara 2023.godine. Pored Muzičko opersko teatarske organizacije MOTO koja je nosilac projekta, partneri na projektu su Nieuw Geneco iz Amsterdama (Holandija), Young Musician International Association of Georgia iz Tbilisija (Gruzija), Univerzitet Donja Gorica iz Podgorice (Crna Gora) i Madlenianum iz Beograda (Srbija).

 

Osnovni cilj ovog projekta je povezivanje i obrazovanje mladih profesionalaca s ciljem uspostavljanja međusektorskog, međunacionalnog i međugeneracijskog dijaloga (između mladih profesionalaca i mentora), saradnje i razmene stručnosti radi (re)pozicioniranja opere kao interdisciplinarne i autentične evropske umetničke forme. Preciznije, cilj je preispitivanje konteksta Opere i njene pozicije u savremenom svetu, sa aktivnostima usmerenim na izgradnju kapaciteta - obuka, obrazovanje i unapređenje kompetencija krajnjih korisnika, koristeći prednosti najsavremenije tehnologije u medijskoj promociji i produkciji (društvene mreže, aplikacije i digitalna scenografija) i sinergiju međugeneracijskog dijaloga.

 

Jedna od činjenica o današnjem položaju Opere jeste da formalni obrazovni centri često prenebregavaju činjenicu da je Opera zaista interdisciplinarna umetnost, gde je svaki segment podjednako važan. Granice između umetničkih formi su još više izbrisane, a upotrebom novih tehnologija, uključivanjem filma, video striminga i digitalnih tehnika, uz viziju mladog umetnika nove generacije, može se naći novi smisao opere. Projekat će se sprovoditi ne samo u glavnim gradovima i kulturnim centrima zemalja učesnica, već i u manjim opštinama i ruralnim područjima, sa pokušajem demistifikacije opere i klasične muzike kao „elitističke“. Ovakav pristup zasnovan je na prethodnom iskustvu i lekcijama naučenim iz brojnih projekata koje su partnerske organizacije sprovodile na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

 

Specifični ciljevi su: stvoriti jaku mrežu mladih profesionalaca koji su uključeni u proces stvaranja operskih produkcija - vokalni umetnici, instrumentalisti - članovi orkestra, korepetitori, vizuelni umetnici , pozorišni reditelji, kompozitori i scenaristi - u okviru dve letnje škole, u Srbiji i u Gruziji, pružajući im priliku da uče sa vodećim autoritetima iz različitih oblasti, i da im pomogne u potrazi za novim, savremenim kontekstom Opere kao takve. U okviru projekta biće raspisani Javni pozivi za umetnike, koji će učestvovati u stvaranju novih produkcija, zatim Javni poziv za nova operska dela, kao i open source platforma, koja će se koristiti u svrhu širenja i dubljeg umrežavanja kulturnih aktera.

 

 

 

Ostalo

srijeda, 27. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.