Istraživanja i projekti

petak, 6. oktobar 2023.

Sticanje kompetencija u IoT-u i AI - InnovateYourFuture

Prodor u oblasti vještačke inteligencije je na ubrzanom putu razvoja, a dodatno je podstaknut inovacijama u drugim srodnim tehnologijama, uključujući računarstvo u oblaku, velike podatke, Internet stvari i virtuelnu stvarnost. Kao konvergencija šireg spektra srodnih tehnologija, AI je stekla potencijal da donese nove mogućnosti za globalni razvoj i društvene promjene. Danas se sve veći broj poslova odnosi na IoT i AI. Univerziteti širom svijeta stoga sve više rade na isporuci zanimljivih i korisnih kurseva kako bi omogućili studentima da budu spremni za današnje i buduće potrebe za kompetencijama za internet stvari i vještačku inteligenciju. Među njima, interdisciplinarno IoT i AI omogućava nove oblike učešća u računarstvu; dok primjenljivost IoT pronalazaka za rješavanje problema koji su uobičajeni u svakodnevnom životu učenika može olakšati motivaciju učenika za usvajanje predmeta. Strategija predviđena vizijom 2024. digitalna Crna Gora uz upotrebu naprednih informaciono-komunikacionih tehnoloških (IKT) rješenja u svim sektorima privrede i razvijenu informatičku svijest koja omogućava dinamičan i proaktivan pristup novim i inovativnim tehnologijama. 

 

Postojeće fokusne oblasti i tehnologije su telekomunikacije i softverski inženjering. Dalje razvojne aktivnosti i identifikovani potencijali u Strategiji su: komunikacione tehnologije nove generacije, internet stvari, virtuelna realnost (VR), proširena stvarnost (AR), 3D tehnologije (3d štampa), digitalna transformacija (sistemi za planiranje resursa preduzeća (ERP), e-trgovina, finansijske tehnologije itd.), blockchain tehnologija i kriptovaluta, veliki podaci, cloud – usluge, bezbjednost informacionih sistema, pametne tehnologije, zelene IKT.

Ipak, podučavanje IoT i AI tema je izazovan zadatak zbog složenosti i nestrukturirane prirode IoT-a. Zahtijeva da se isporuče vještine u više domena, uključujući projektovanje, hardverski i softverski inženjering i često je teško pronaći ulaznu tačku na teren. 

Glavni cilj u okviru ovog projekta je da se podstakne radoznalost učenika za IoT i AI predmete i da se pripreme za moguće buduće profesionalne karijere, da izgrade svoje digitalne vještine i primijene stečeno znanje u svakodnevnom životu i širem realnom kontekstu. Samo pružanjem kvalitetnog obrazovanja i upotrebom različitih formalnih, neformalnih i inovativnih obrazovnih alata, nastavnici će moći da pruže učenicima relevantne mogućnosti da izgrade svoje digitalne vještine.

Ostalo

srijeda, 27. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.
utorak, 5. septembar 2023.