Obavještenja

01. October 2020.

Ceremonija otvaranja Turizam Konfucije učionice na Univerzitetu Donja Gorica

U utorak, 29. septembra 2020. godine, na Univerzitetu Donja Gorica je održana online Svečana ceremonija otvaranja UDG Turizam Konfučije učionice, pod pokroviteljstvom Confucious Institute Headquarters (Hanban) iz Pekinga i u saradnji sa Beijing Union University iz Pekinga, koji je partner UDG kod realizacije ovog ali i drugih projekata. U okviru svečane ceremonije otvaranja, obratili su se rektor Univerziteta, prof. Veselin Vukotić, direktorica Učionice, mr Tamara Radinović, dok je i ostvarena direktna komunikacije između studenata UDG i BUU. Kao predstavnici studenata UDG prezentacije su održali studenti koi su proveli semestar ili studijsku godinu u Kini.

Novootvorena učionica Konfučije na UDG će na temeljima višegodišnje saradnje UDG-a i BUU-a nastaviti da djeluje na polju učenja jezika, interkulturalnosti, učestvovanju u razvijanju raznih drugih stručnih djelatnosti i istraživanja. Pošto su UDG i BUU članovi turističkog saveza „Pojas i put“, a imajući u vidu da je UDG  među inicijatorima i prvim potpisnicima „17+1 Tourism College Union“ deklaracije o saradnji na polju obrazovanja u oblasti turizma, Učionica Konfučije na UDG-u biće više posvećena razmjeni i saradnji u hotelskom i menadžmentu u turizmu. Pokrenuće program „Chinese +“ koji bi pomogao Crnoj Gori da njeguje svestrane talente i promoviše međunarodnu saradnju u stručnom obrazovanju. Ovim povodom potpisan je i zajednički Sporazum o saradnji sa Beijing Union Univerzitetom iz Pekinga i Crown Plaza Beijing Sun Place, IHG. 

Pored navedenog, u okviru Učionice, organizovaće se aktivnosti posvećene Kini, poput važnih tradicionalnih kineskih festivala i predavanja o kineskoj kulturi, ljetnji kampovi, razmjena crnogorskih i kineskih studenata i profesora između dva univerziteta radi sticanja i obogaćivanja interkulturalnog iskustva. 

Učionica Konfučije na UDG-u je neprofitna javna organizacija posvećena promovisanju kineskog jezika i kineske kulture u Crnoj Gori, sa posebnim ciljem jačanja saradnje i razvoja u turističkoj industriji između Crne Gore i Kine.

Video snimak sa događaja