Obavještenja

utorak, 27. oktobar 2020.

“Duga” Aleksandra Vujovića nagrađena u Izmiru

Kratkometražni igrani film “Duga” crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića, docent na Fakultetu za dizajn i multimediju, dobio je nagradu “Žuti kišobran” na Balkan Panorama Film Festivalu u Izmiru u Turskoj, gdje je imao svjetsku premijeru, a u kategoriji za najbolji kratkometražni film na međunarodnom nivou.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je više od stotinu filmova iz turske i balkanske kinematografije, u takmičarskom programu ih je bilo 20 u četiri kategorije, a program je zatvoren ceremonijom dodjele nagrade “Žuti kišobran”.

“Ova nagrada, na ličnom nivou, puno mi znači, tim prije što je dobijena na svjetskoj premijeri mog filma, odnosno prvoj zvaničnoj projekciji od koje kreće dalji festivalski život. Sa druge strane, značajno mi je što nagrada dolazi sa međunarodnog festivala koja je dobijena u značajnoj konkurenciji. Kako sam iz objektivnih razloga bio spriječen da lično prisustvujem svečanoj ceremoniji dodjele nagrada na zatvaranju festivala, u moje ime nagradu je primila producentkinja Anja Sekulić koja je zajedno sa mnom izvršni producent filma. Sa tim u vezi, do ovog trenutka nijesam čuo obrazloženje, ali mi je u komunikaciji rečeno da je u konkretnom slučaju odluka o nagradi donijeta jednoglasno od strane svih članova žirija. U tom kontekstu, takođe mi je veoma drago što je stručni žiri, sastavljen od profesionalaca iz različitih zemalja, prepoznao poetiku jedne mediteranske priče koju tretira film”

Film “Duga” je realizovan u okviru međunarodnog projekta “CIRCE”, finansiran je iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji “Boka F” i uz podršku Filmskog centra Crne Gore. Nastao je po motivima istinite priče iz knjige “Dipingo dunque esisto!” prestižnog italijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je, po ideji i sinopsisu reditelja Vujovića koji potpisuje i montažu, napisala Jelena Lela Milošević, a uloge tumače: Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić. Na filmu su radili i direktor forografije Vladimir Vučinić, scenograf Stanislav Nikičević, kompozitorka Slobodanka Bobana Dabović Đurić, za zvuk je bio zadužen Aleksandar Brajović, a za kostime Jelena Roganović Đurić...