Obavještenja

nedjelja, 7. novembar 2021.

Hajekova nagrada za životno djelo dodijeljenja profesoru Vukotiću u Centralnoj banci Austrije

Profesor Vukotić, rektor Univerziteta Donja Gorica, je u okviru desete međunarodne  konferencije održane u Centralnoj banci Austrije pod nazivom „Austrijska ekonomska škola u 21 vijeku“, dobio prestižnu evropsku Hajekovu nagradu za životno djelo. Profesor Vukotić je prvi dobitnik ove nagrade iz Jugoistične Evrope, i uručena mu je od strane guvernera Centralne banke Austrije, profesora Roberta Holzmann-a, potpisana, između ostalih, i od strane nobelovca Vernon L Smith-a.

 

Uvodno izlaganje, odnosno predstavljanje dobitnika nagrade, imao je profesor Hannes Gissurarson, profesor na Univerzitetu Island, kao i gostujući predavač na univerzitetima: Stanford, UCLA, LUISS i George Mason. On je istakao: “Austrijski ekonomski centar u Beču već više od desetljeća dodjeljuje godišnju Hayekovu nagradu za životno djelo. Prethodni dobitnici nagrade uključuju naučnike kao što su: Niall Ferguson, Deirdre McCloskey i Arthur B. Laffer, javne intelektualce poput Maria Vargasa Llose i preduzetnike kao što su Peter Thiel i Richard J. Stephenson. Ove godine dobitnik Nagrade je izvanredan po tome što nije samo naučnik, već i intelektualac i preduzetnik. Dolazeći, poput Vukotića, iz male evropske zemlje, ili u mom slučaju, Islanda, mislim da mogu više od većine cijeniti njegove napore da izgradi slobodno društvo u svojoj zemlji. On je profesor i preduzetnik. Ova nagrada je itekako zaslužena.”

 

U nizu postignuća profesora Vukotića, između ostalog, istaknute su generacije studenata sa kojima je posvećeno radio i menotrisao ih u duhu ideje o slobodnom i prosperitetnom društvu;  članstvo u “Mont Pelerin Society”, koje su osnovali Friedrich von Hayek, Karl R. Popper, Ludwig von Mises, Milton Friedman, Bertrand de Jouvenel; osnivanje jednog od najznačajnijih istraživačkih Instituta u Crnoj Gori, Institut za strateške projekcije, koji traje već 20 godina; osnivanje Univerziteta Donja Gorica, koji danas broji oko 3.000 studenata i izvrsnim međunarodnim konekcijama koje je uvijek stavljao u službu mladih ljudi i njihovog ličnog i profesionalnog razvoja.

 

U toku govora kojim je prihvatio nagradu, profesor Vukotić je, izmedju ostalog, rekao: “Ovo je nagrada za životno djelo. Ja je ipak doživljavam kao izazov za buduća djela, jer život je samo ono što još možeš da uradiš. Tokom života sam slijedio i slijediću Hajekovu veliku misao da je znanje u glavama pojedinaca, a najsavršeniji mehanizam za koordinaciju tih glava su tržišni procesi. Uvijek sam se u životu držao maksime da su procesi jedina realna stvarnost. Zato i ovu nagradu prihvatam kao izvor novih preduzetničkih procesa u mom životu.“

 

Održani program konferencije, „Austrijska ekonomska škola u 21 vijeku“ možete preuzeti sa ovog linka.