Obavještenja

utorak, 4. maj 2021.

Izložba studenata Master programa FDM

Gerilska izlozba studentskih fotografija je organizovana u napustenom prostoru u centru Podgorice.

 

Inspiracija za ovaj nekonvencionalni projekat je bila trenutna situacija, kada je sve zatvoreno i kada postoji strah od virusa koji je zahvatio cijeli svijet i kada je  onemoguceno umjetniku da svoje radove predstavlja na konvencionalni nacin, u galerijama.

 

Ova gerilska izlozba predstavlja alternativan izraz grupe studenata master programa ,,graficki dizajn’’ Univerziteta Donja Groica i naseg mentora i profesora Aleksandra Čelara. Izabrane su po dvije najbolje, socijalno angazovane, fotografije od svakog studenta koje sacinjavaju ovu izlozbu. Cilj nije bio da se prikazu fotografije pojedinacno kao zasebna djela, vec je zamisao da izlozba bude sama po sebi jedno umjetnicko djelo. Projekat predstavlja jedan vid konceptualne umjetnosti koji sadrzi pricu iza sebe, nacin na koji je nastala, nacin na koji traje, nestaje i kako se transformise.

 

Cilj ovog multimedijalnog projekta jeste novi vid prezentacije, u vidu performansa. Mi zivimo u doba kada je sve onlajn, kada se sve desava putem interneta, kada se novo i drugacije cijeni i trazi. Samim tim, umjetnici uvijek traze neki novi nacin izrazavanja svojih ideja. Koristeci sve sta nam je danas dostupno i kombinujuci vise medija dobijamo jedan multimedijalni projekat koji ostavlja mnogo veci utisak na posmatrace nego kada koristimo konvencionalni nacin prikazivanja djela.

 

Ovaj projekat se ne zavrsava ovdje, iako je ovo izlozba koja ima odredjeni rok trajanja, ona se mijenja kroz vrijeme i jednog dana ce nestati, medjutim, bas zato sto je multimedijalna, nastavice svoj zivot tako sto ce prelaziti iz medija u medij i na taj nacin se transformisati. Cak i kada ova izlozba nestane, mi cemo moci kroz nase fotografije, snimke, ostatke izlozbe i kroz materijal koji smo koristili pri kreiranju ovog projekta da prikazemo djelo na pravi nacin i opet probudimo odredjenu emociju u posmatracu i podstaknemo ga na razmisljanje.