Obavještenja

srijeda, 10. jul 2024.

Izvanredan uspjeh crnogorskih timova na najvećem evropskom preduzetničkom festivalu za mlade

Najveće evropsko takmičenje i festival preduzetništva mladih Gen-E 2024 završen je krajem prošle sedmice na Siciliji uz spektakularnu ceremoniju dodjele nagrada, na kojoj je delegacija iz Crne Gore ostvarila izuzetne rezultate, uključujući i osvajanje prestižnih evropskih nominacija, te nagrada Alumni Leadership Award i Women Leadership Award za Andreu Milačić, alumnisticu Univerziteta Donja Gorica.

 

 

 

Zahvaljujući organizaciji Dostignuća mladih u Crnoj Gori, članici svjetske preduzetničke mreže JA Worldwide, i uz podršku strateškog partnera Univerziteta Donja Gorica, Crna Gora je uzela učešće na festivalu Gen-E 2024, koji je okupio najbolje mlade preduzetnike iz preko 40 zemalja, izabrane među skoro 400.000 srednjoškolaca i studenata koji su kreirali svoje biznise tokom školske 2023-24 godine i kvalifikovali se za predstavljanje svojih zemalja u Kataniji, živopisnom italijanskom gradu u podnožju Etne.

 

Crna Gora je imala dva tima finalista. Tim DataBite sa Univerziteta Donja Gorica po prvi put je predstavljao Crnu Goru na univerzitetskom nivou na ovom takmičenju, ostvarivši značajan uspjeh i osiguravši nominaciju koja ih je svrstala među pet najboljih kandidata za nagradu Avanade za digitalne inovacije. Na srednjoškolskom nivou, tim EduMedic iz Gimnazije “Tanasije Pejatović” iz Pljevalja impresionirao je publiku svojim nastupom, dok je članica tima Nađa Stanić ušla u uži izbor za Nagradu za liderstvo alumnista.

 

Posebno ističemo izuzetan uspjeh koji je ostvarila doktorantkinja i saradnica Centra izvrsnosti (FoodHub) i Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG, mr Andrea Milačić, dobivši dvije prestižne evropske nagrade:

 

  • Nagradu za liderstvo alumnista (Alumni Leadership Award supported by Nestlé), koja se dodjeljuje pojedincima među alumnistima koji demonstriraju izvanredne liderske sposobnosti i kojom se odaje počast ličnoj snazi pojedinca u uspješnom timu;

 

  • Nagradu za mlade žene liderke (EY GEN-E Young Women Leaders Award) koja prepoznaje tri mlade žene u Evropi koje su demonstrirale izuzetne inkluzivne liderske atribute i preduzetničke vještine tokom JA Europe Start Up programa.

 

 

Nastavljamo da slavimo i podržavamo ove izuzetne mlade preduzetnike koji su na najbolji način predstavili Crnu Goru na evropskoj sceni, potvrdivši našu posvećenost razvoju preduzetništva i inovacija među mladima!

 

Ovi uspjesi su dokaz da naša zemlja ima ogromne potencijale u oblasti preduzetništva i inovacija.