Obavještenja

utorak, 16. maj 2023.

Kompanije pružile mentorsku i finansijsku podršku mladim preduzetnicima

Univerzitet Donja Gorica je još jednom dokazao preduzetničko istraživačku orijentaciju prepoznatu na međunarodnom nivou. Već tradicionalno, trinaestu godinu zaredom održana je UDG Međunarodna Berza preduzetničkih ideja na kojoj su predstavljene nove biznis ideje srednjoškolaca i studenata iz Crne Gore i Evrope, a finansijska podrška kompanija pružena mladim preduzetnicima premašila je 20.000€, čime je  dodatno osnažen mehanizam podrške mladim preduzetnicima.

Međunarodna Berza preduzetničkih ideja je održana na Univerzitetu Donja Gorica 9. maja, povodom Dana Evrope.  Okupila je preko 30 crnogorskih i međunarodnih eminentnih kompanija, iz različitih sfera djelovanja. Univerzitet, studenti organizatori i svi učesnici duguju veliku zahvalnost kompanijama na učešću i nesebičnoj pomoći mladim ljudima. Poseban značaj ovog događaja, njegovu održivost kao jednog od najboljih modela razvoja preduzetništva među mladima, čini i činjenica da sada već na strani kompanija, učestvuju bivši studenti UDG koji su svoje ideje prezentovali na jednim od prvih berzi preduzetničkih ideja.

Ovogodišnje izdanje Berze organizovano je u okviru drugog Festivala preduzetništva u Crnoj Gori, najvećeg preduzetničkog događaja na nacionalnom nivou, a u okviru kojeg se organizuju i tradicionalne preduzetničke i istraživačko-inovativne inicijative poput projekta „Zaori dublje, proširi brazde“ i Nacionalnog takmičenja učeničkih kompanija u Crnoj Gori.

Kao i svih prethodnih godina, događaj je, samom svojom koncepcijom, posebno istakao kreativnost i inovativnost mladih, čime je, ujedno, još energičnije podstaknut i promovisan njihov preduzetnički duh, te dodatno osnažen mehanizam razvoja preduzetništva u Crnoj Gori.

Inovativna rješenja za svakodnevnu upotrebu, kvalitet prezentovanja, a najvažnije entuzijazam srednjoškolaca i studenata tokom prezentacija, učinio je i da zainteresovanost kompanija učesnica za podršku novim preduzetničkim poduhvatima bude još veća.

Najbolja ideja biće predstavljana na Company of the Year Competition 2023 koje će biti održana u periodu od 11-14. jula  u Turskoj.