Obavještenja

srijeda, 3. avgust 2022.

Ljetnja škola programiranja igara

Tokom ljetnje skole programiranja igara, učenici su imali priliku da izučavaju osnove programskom jezika Python, a kasnije paket i za razvoj igara pyGame.
U prvom dijelu obuke učenici su saznali zasto je danas programiranje toliko rasprostranjeno, koji su osnovni tipovi podataka u Pythonu, šta su to kondicije i petlje. Takođe, učenici su imali priliku da nauče šta su to liste, rječnici ali i sta je to objektno orijentisano programiranje. Osim što su slušali predavanja, svi koji su htjeli da prate drugi dio obuke morali su da rade domaće zadatke (pisanje eseja i programiranje).
U drugom dijelu obuke, održana su intezivna predavanja na kojim su polaznici nešto više čuli o Python paketu pyGame. Ovaj paket se koristi za razvoj igara u Pythonu. Kroz kreiranje igre, učenicu su saznali kako se programira kretanje u igrama, detektuje kolizija među objektima, dodaje grafika, zvuk. Po završetku ovog dijela obuke formirana su 4 tima. Poslednji dan obuke je bio organizovan u vidu takmičenja među timovima. Njihov zadatak je bio da naprave manju igru. Pobjednički tim je osvojio nagradu da učestvuje na ovogodišnjoj konferenciji u okviru NCC Montenegro projekta.
Bilo nam je zadovoljstvo da radimo sa ovako talentovanom grupom mladih ljudi za koje očekujemo da će u budućnosti ostvariti velike uspjehe