Obavještenja

ponedjeljak, 12. septembar 2022.

Međunarodna konferencija "EuroCC/CASTIEL"

Univerzitet Donja Gorica je bio domaćin ovogodišnje Međunarodne naučne i akademske konferencije u oblasti računarstva visokih performansi (HPC) u okviru EuroCC projekta, pod nazivom „EuroCC/CASTIEL“ koja je održana u periodu od 6. do 9. septembra u Budvi, Bečićima. Ovo je trenutno jedan od najvećih istraživačkih projekata u Evropi, sa budžetom oko 60 miliona eura, a okuplja, pod vođstvom Univerziteta iz Štutgarta, partnere iz 33 evropske zemlje. Preko UDG, Crna Gora je, uz Sjevernu Makedoniju, jedina zemlja iz regiona koja učestvuje u ovom prestižnom projektu.

Konferenciju su otvorili Dr-Ing. Bastian Koller, koordinator projekta sa Univerziteta u Štutgartu, prof. dr Milica Vukotić prorektor Univerziteta Donja Gorica i Dragiša Janjušević, državni sekretar Ministarstva Javne uprave.

 

Konferencija je obuhvatila teme iz oblasti HPC tehnologija i srodnih disciplina kao što su analiza podataka visokih performansi (HPDA), vještačka inteligencija (AI), mašinsko učenje, paralelno programiranje, računarske simulacije i slično. Takođe, u fokusu su bile i aktuelne teme u globalnom dobu, kao i njihov uticaj na cjelokupno društvo obuhvatajući najnovija tehnološka i poslovna dostignuća u ovoj oblasti. Akcenat je najviše stavljen na naprednu e-infrastrukturu, čija je ključna komponenta upravo HPC, i koja doprinosi razvoju moderne nauke i ključna je za mnoga napredna istraživanja. Pored navedenog, na konferenciji su predstavljeni projekti dobijeni u okviru otvorenog poziva FF4EuroHPC usmjereni na najkvalitetnije eksperimente inovativnih malih i srednjih preduzeća širom Evrope uključujući upotrebu vještačke inteligencije, cloud tehnologija, HPC i drugih. 

 

Imajući u vidu činjenicu da UDG već uspješno učestvuje u projektu EuroCC u okviru kojeg je osnovan Nacionalni centar kompetencija u oblasti računarstva visokih performansi, ponosni smo da je sa svojim projektnim rezlutatima zaslužio da bude domaćin Međunarodne konferencije koja je okupila preko 200 istraživača i eksperata koji dolaze sa prestižnih Evropskih univerziteta i instituta iz 33 zemlje.