Obavještenja

petak, 2. septembar 2022.

Međunarodna konferencija iz oblasti računarstva visokih performansi (HPC)

Međunarodna konferencija iz oblasti računarstva visokih performansi (HPC) u okviru projekta EuroCC/CASTIEL biće održana u Crnoj Gori


Međunarodna EuroCC/CASTIEL konferencija u Crnoj Gori u oblasti računarstva visokih performansi (HPC) u okviru EuroCC/CASTIEL projekata održaće se od 6. do 9. septembra ove godine u hotelu Mediteran u Bečićima, Budva.

 

Okupiće preko 200 stručnjaka iz 33 zemlje članice EuroHPC JU – Zajedničkog preduzeća za evropsko računarstvo visokih performansi u okviru programa Horizon 2020 i biće otvoren za javnost 8. i 9. septembra. Obuhvataće teme iz oblasti HPC tehnologija i srodnih disciplina kao što su analiza podataka visokih performansi (HPDA), vještačka inteligencija (AI), mašinsko učenje, paralelno programiranje, kompjuterske simulacije i slično.

 

Konferencija EuroCC/CASTIEL u Crnoj Gori biće otvorena za javnost 8. septembra sa početkom u 13:00 časova uz direktan prenos na sajtu EuroCC MNE: https://eurocc.udg.edu.me/. Uvodnu riječ će održati dr Ing Bastijan Koler, generalni direktor Računskog centra visokih performansi u Štutgartu, koji će održati javnu prezentaciju EuroCC & CASTIEL. Tokom konferencije akcenat će biti stavljen na naprednu e-infrastrukturu, čija je ključna komponenta upravo HPC, koja doprinosi razvoju savremene nauke i ključna je za mnoga napredna istraživanja. Učesnici će imati priliku da nauče više o značaju nacionalnih centara kompetencija širom Evrope, ali i da učestvuju u panelima: HPC+ u akademskoj zajednici, javna uprava, najbolje prakse, budućnost NCC-a. Pored navedenog, u okviru panela HPC4SME2 i MSP i HPC+ (Selected FF4EuroHPC Success Stories) na konferenciji će biti predstavljene priče o uspjehu projekata i slučajevi korisnika usmjereni na najkvalitetnije eksperimente inovativnih malih i srednjih preduzeća širom Evrope, uključujući korišćenje vještačke inteligencije, cloud tehnologije, HPC i drugi.

 

Pozivamo stručnu i širu javnost, ukoliko je zainteresovana za učešće u dijelu konferencije koji je otvoren za javnost, da se registruje na eurocc.conference@udg.edu.me.

 

Za više informacija pogledajte veb stranicu EuroCC/CASTIEL konferencije u Crnoj Gori: https://bit.ly/3q1yKDM