Obavještenja

četvrtak, 9. jun 2022.

Međunarodna parlamentarna stipendija (IPS)

Njemački Bundestag dodjeljuje i ove godine Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) politički zainteresovanim mladima, sa završenim akademskim studijama. IPS program se sprovodi pod pokroviteljstvom predsjednice njemačkog Bundestaga. Program je namijenjen mladim ljudima sa završenim studijama, koji na osnovu svojih kvalifikacija, ličnosti i uvjerenja imaju izgleda za vodeće i /ili funkcije multiplikatora u svojoj zemlji porijekla. Njemački Bundestag ovim mladim ljudima pruža priliku da u teoriji i praksi upoznaju njemački parlamentarni sistem kroz angažman u trajanju od tri mjeseca u birou poslanice ili poslanika njemačkog Bundestaga.

 

Program za 2023. godinu počinje 1. marta 2023. i završava 31. jula 2023. godine. Učesnici programa će primati mjesečnu stipendiju, a takođe su pokriveni putni troškovi i zdravstveno osiguranje. Bliže informacije o programu i uslovima apliciranja, te samoj prijavi se mogu na https://www.bundestag.de/ips_global.

 

Za prijavu i učešće je neophodno dobro znanje njemačkog jezika (najmanje nivo B2)

 

Rok za prijave je 31. juli  2022. (putem slanja datoteke sa prijavnom dokumentacijom na  mejl Ambasade SR Njemačke  info@podgorica.diplo.de