Obavještenja

srijeda, 15. februar 2023.

Međunarodni doktorski program Evropske laboratorije za molekularnu biologiju (EMBL)

Raspisan je poziv za Međunarodni doktorski program Evropske laboratorije za molekularnu biologiju, koji studentima doktorskih studija pruža odlično polazište za razvoj uspješne karijere u nauci kroz podsticanje samostalnosti mladih istraživača i učešća u interdisciplinarnim istraživanjima.

 

Program je prvobitno uspostavljen 1983. godine u cilju promovisanja izvrsnosti u oblasti bioloških nauka širom Evrope. Ono što ga čini posebnim jeste činjenica da obezbjeđuje sveobuhvatnu interdisciplinarnu obuku, uz adekvatnu ravnotežu između teorije i prakse, rada s mentorom i kreativne slobode, kolaborativnog timskog rada i nezavisnosti.

 

Svake godine se organizuju dva kruga prijavljivanja na svim EMBL lokacijama, a trenutno je otvoren poziv za podnošenje prijava za ljetnji ciklus u 2023. godini. Rokovi su kako slijedi:

  • Prijavljivanje je otvoreno u februaru 2023. godine;
  • Rok za podnošenje prijava 3. april 2023. godine, u 23:59 CET;
  • Rok za reference 5. april 2023. godine, 23:59 CET;
  • Datumi intervjua - biće naknadno potvrđeni;
  • Pismeni rezultati prijava biće objavljeni u maju 2023. godine;
  • Očekivani datum početka - datum je fleksibilan; najkasnije do oktobra 2023. godine.

Prijave se podnose onlajn popunjavajući predviđeni obrazac koji se nalazi OVDJE.

Na poziv se mogu prijaviti studenti svih nacionalnosti, ali će prednost pri odabiru kandidata imati studenti iz država članica EMBL-a, među kojima je i Crna Gora. Prije početka EMBL programa, kandidati moraju imati stečenu diplomu koja ih formalno kvalifikuje za upis na doktorske studije, odnosno ekvivalentni program u zemlji u kojoj je diploma stečena. Ukoliko kandidat očekuje da će steći odgovarajuću diplomu do početka programa, takođe ima pravo na prijavljivanje. Sve prijave moraju sadržati najmanje dvije akademske reference, a biće evaluirane isključivo na osnovu kvalifikacija i naučnog potencijala.

 

Tokom boravka u EMBL-u, stipendisti imaju priliku da rade u izvanrednim laboratorijskim i istraživačkim objektima i uživaju u bliskom mentorstvu od strane visoko kvalifikovanih naučnika. Prosječno trajanje izrade doktorske disertacije u EMBL-u je oko 4 godine.

 

Za više detalja o samom programu, uslovima i pravilima prijavljivanja posjetiti stranicu programa, a takođe možete pogledati vebinar OVDJE.

Za dodatna pitanja ili nedoumice možete direktno kontaktirati kancelariju EMBL-a putem mejla na adresu graduate-office@embl.org.

 

EMBL je jedna od vodećih svjetskih istraživačkih institucija, a Crna Gora je postala njena punopravna članica 2018. godine. Jedinstveni portfolio integrisanih naučnih usluga EMBL-a istraživačima iz država članica omogućava pristup širokom spektru infrastrukture i resursa, stručnim uslugama, naučnim posjetama, obukama, ljetnjim školama, konferencijama, doktorskim programima i postdoktorskim stipendijama.

Kontakt osobe za saradnju sa EMBL-om u Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja:

Lidija Vukčević, Odjeljenje za međunarodnu saradnju

E-mail:   lidija.vukcevic@mntr.gov.me

Telefon: 020 405 344

Ivana Lagator, Odjeljenje za međunarodnu saradnju

E-mail:   ivana.lagator@mntr.gov.me

Telefon: 020 405 326