Obavještenja

utorak, 22. jun 2021.

Nacionalni centar kompetencija u oblasti računarstva visokih performansi (HPC) na UDG

asd

Projekat EuroCC - National Competence Centres in the Framework of EuroHPC  ima za cilj uspostavljanje mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi u 33 države članice Zajedničkog poduhvata za evropsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) u okviru programa Horizont2020 kako bi se korisnicima pružio portfolio usluga prilagođen odgovarajućim nacionalnim potrebama industrije, naučno-akademske zajednice i javne uprave širom Evrope.

Cilj EuroCC projekta je da osigura visok nivo stručnosti širom Evrope u HPC tehnologijama i srodnim disciplinama kao što su analiza podataka visokih performansi (HPDA) i vještačka inteligencija (AI). Takvo znanje i stručnost ključni su za jačanje tehnološke autonomije i konkurentnosti Evropske unije (EU). U tu svrhu, EuroCC projekat će upostaviti nacionalne centre kompetencija (NCC) u zemljama članicama, koji će biti odgovorni za istraživanje osnovnih HPC, HPDA i AI aktivnosti i nadležnosti u svojim zemljama. Konačno, cilj je HPC učiniti dostupnim različitim korisnicima iz nauke, industrije, javne uprave i društva. Centri kompetencija će postati centri za koordinaciju nacionalnih inicijativa, olakšavajući korisnicima pristup evropskim HPC mogućnostima u različitim industrijama. Uspostavljanjem mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi, projekat će doprinijeti izgradnji evropskog ekosistema HPC i sprovođenju HPC inicijative Evropske komisije. Svaki od 33 nacionalna centra kompetencija, koji će biti dio mreže EuroCC, će djelovati lokalno kako bi mapirao dostupne HPC kompetencije i identifikovao postojeće nedostatke. Centri kompetencija će koordinisati HPC stručnost na nacionalnom nivou i olakšati pristup evropskim fondovima za istraživačke i naučne korisnike, javnu upravu, ali i u različitim industrijskim sektorima, pružajući prilagođena rješenja za širok spektar korisnika.

EuroCC projekat se implementira na Univerzitetu Donja Gorica koji se realizuje u okviru programa Horizont 2020 (H2020). Kao dio projekta, Crnogorski nacionalni centar kompetencija (NCC Montenegro) u oblasti računarstva visokih performansi je u procesu uspostavljanja i razvoja na UDG-u.  NCC Montenegro će koordinisati aktivnosti u svim oblastima povezanim s HPC-om na nacionalnom nivou i biće kontakt tačka klijenata iz industrije, nauke, istraživača HPC-a i šire javnosti.

U okviru projekta u narednom periodu će biti organizovan Info dan za sve firme ali i pojednice koji su zaintresovani da saznaju više o mogućnostima korištenja naprednih HPC (High Performance Computing) tehnologija u funkciji unapređenja poslovanja i konkurentnosti.

Svi zaintersovani mogu poslati mail na adresu mnencc@udg.edu.me