Obavještenja

subota, 13. maj 2023.

Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija

U periodu 8-9. maja 2023. godine na Univerzitetu Donja Gorica, u okviru drugog po redu Festivala preduzetništva u Crnoj Gori, održano je drugo Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija Crne Gore, u organizaciji Dostignuća mladih u Crnoj Gori, članice svjetske preduzetničke mreže Junior Achievement World Wide.


Pored nacionalnog takmičenja, u okviru istraživačkog poduhvata Zaori dublje, proširi brazde realizovano je „Profesorovo predavanje na ljetnjoj pozornici“ (prof. dr Veselin Vukotić, rektor UDG-a), kojem su prethodile treasure hunt aktivnosti na Cetinju i Bulevaru znanja. Drugog dana Festivala organizovana je XIII međunarodna Berza preduzetničkih ideja, na kojoj su preduzetničke ideje iz Crne Gore i Evrope, sa preko 20.000 EUR, finansijski podržane od strane biznis sektora u Crnoj Gori.


Učenička kompanija je program koji omogućava učenicima da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem za vrijeme trajanja njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija učenici srednjih škola u Crnoj Gori predstavili su kroz 22 učeničke kompanije rezultate jednogodišnjeg rada u rukovođenju kompanija, i to stručnom žiriju kojeg su činili istaknuti pojedinci iz privrede i institucija koje podržavaju preduzetnički ambijent u CG. Članovi stručnog žirija:


- mr Radivoje Drobnjak – Naučno-tehnološki park Crne Gore
- Aleksandra Radunović - FINVEO
- Tamara Jelić – COINIS
- Srđan Obradović – Centar za stručno obrazovanje Crne Gore


Struktura takmičenja obuhvatala je aktivnosti poput sajamskog predstavljanja učeničkih kompanija, intervjua sa stručnim žirijem, razgovora sa investitorima, te i scenskih prezentacija. Sajam učeničkih kompanija organizovan je u otvorenom formatu, te su stoga predstavnici kompanija mogli predstaviti svoj rad i rezultate članovima Upravnog odbora, akademskom i biznis sektoru, pa i prodati svoje proizvode i usluge. Scenske prezentacije održane su u formatu od 4 minuta, nakon čega su uslijedili individualni intervjui sa žirijem, a na putu do konačne odluke o pobjednicima Takmičenja.


Učenička kompanija „SkillTime“ iz JU Gimnazije „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja čiji su članovi Emina Zlatanić, Jana Tomčić, Vesna Jović, Tamara Čolović i Martina Svrkota, a koji su predvođeni mentorstvom nastavnice Adise Malagić, zavrijedila je najveće ocjene na takmičenju i osvojila prvo mjesto, i učestvovaće na najvećem preduzetničkom takmičenju u Evropi (Company of The Year Competition) koje će se održati u Turskoj, 11-14. jula 2023. godine.


Drugo mjesto na nacionalnom takmičenju osvojila je učenička kompanija „Biotech“, iz JU SMŠ „Bećo Bašić“ iz Plava, koju čine učenice Mensura Lješnjanin, Anđelina Lazović, Elma Cecunjanin i Ermina Kandić, a uz mentorstvo nastavnika Ismeta Huseinovića.
Učenička kompanija „Zalij.me“ koju vode učenice Elena Vemić, Miljana Dromlja i Lara Mazalica, iz JU Gimnazije „Tanasije Pejatović“-Pljevlja osvojila je treće mjesto na nacionalnom takmičenju, a uz mentorstvo nastavnice Adise Malagić.
Nastavnici Adisi Malagić iz Gimnazije „Tanasije Pejatović“ – Pljevlja uručena je od strane Dostignuća mladih u Crnoj Gori nagrada „Nastavnik Godine“ za postignuti doprinos u razvoju mladih ljudi, njihovih vještina i preduzetničkog učenja, za školsku 2022/23. godinu. Zahvaljujući strateškoj podršci Univerziteta Donja Gorica, nastavnica Malagić je dobila novčanu nagradu od 500 EUR, a tim Dostignuća mladih u Crnoj Gori veoma je ponosan na saradnju sa nastavnicima koji posjeduju strast da doprinesu aspiracijama i ambicijama svih njihovih učenika.