Obavještenja

ponedjeljak, 26. decembar 2022.

OBAVJEŠTENJE O ODRŽANOJ PROMOCIJI

Promocija publikacije "Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja"

U petak, 25.11. u 12h u amfiteatru A1 na Univerzitetu Donja Gorica održana je promocija publikacije "Izazovi integrisanja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici: Protiv rodno zasnovanog nasilja" čije su urednice Zilka Spahić-Šiljak, Jasna Kovačević i Jasmina Husanović. Ovom promocijom je UDG otpočeo aktivnosti u sklopu ovogodišnje kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". Na promociji su govorili članovi Savjetodavnog odbora Kancelarije za rodnu ravnopravnost na UDG-u prof. dr Nela Milošević, dr Milica Kovač Orlandić, dr Ivan Jovetić i dr Nikoleta Đukanović.

U knjizi su prikazani rezultati prvog regionalnog istraživanja o rodno zasnovanom nasilju u akademskim zajednicama. Istraživanja su se vršila na 18 partnerskih univerziteta u sklopu projekta UNIGEM u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Sama publikacija je krajnji ishod opsežnih istraživanja koja su sprovedena u okviru petogodišnjeg projekta UNIGEM (University and Gender Mainstreaming). UNIGEM projekat je pokrenut od strane TPO Fondacije iz Sarajeva 2021. godine i na taj način je umrežila 18 univerziteta iz regiona sa namjerom razvijanja mehanizama za rodnu ravnopravnost na fakultetima.