Obavještenja

četvrtak, 16. novembar 2023.

Održana dodjela diploma i proglašen pobjednik Konkursa za nagradu Svetozar Steve Pejovich

Sve tradicije imaju svoje početke i korijene. Početak, sada već, četrnaestogodišnje tradicije dodjele diploma, je upis I generacije studenata i studentkinja UDG-a. Godine 2007. je 111 studenata i studentkinja upisalo Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis dok je 111 studenata i studentkinja upisalo Fakultet pravnih nauka. Omaž ali i zahvalnost njima,  njihovoj hrabrosti i skupu šest jedinica je svečana dodjela diploma svakog 11.11. u 11h. Prva generacija studentkinja i studenata UDG zaista zaslužuje vječno hvala! Posebno jer su vjerovali u pregnuće dva cijenjena univerzitetska profesora Veselina Vukotića i Dragana K. Vukčevića koji su izlazeći iz pozicije  profesora državnog univerziteta krenula u realizaciju, izvjesno, najvećeg preduzetnickog poduhvata u oblasti obrazovanja i istraživanja.  Projekta koji je u značajnoj mjeri doprinio razvoju visokog obrazovanja i njegovoj internacionalizaciji.  U prilog tome su i strateško partnerstvo sa Arizona State University, članstvo u ANSO-u (Alijansi međunarodnih naučnih organizacija), saradnja sa velikim broj evropskih univerziteta kroz programe Evropske komisije, saradnja sa 16 kineskih univerziteta na čelu sa Beijing Union University,  i jednim najboljih globalnih programa za međunarodni menadžment i hotelijerstvo, francuski Vatel, članstvo u Univerzitetskoj mreži studija kulturnih ruta Savjeta Evrope kao i članstvo u UN Svjetskoj turističkoj organizaciji.  U prilog rečenom samoj dodjeli diploma prisustvovali su članovi akademske zajednice evropskih zemalja, Kine, Turske, Kuvajta i Amerike.

 

Pored svečane dodjele diploma, kao i svake godine, proslava Dana Univerziteta obilježena je nizom događaja, među kojima izdvajamo Omaž Blezu Paskalu, Chinese Arts Events, kao i događaje koje organizuju naši istraživački centri: National Competence Center for Supercomputing organizuje Info dane sa kompanijama, dok je Centar ekselentnosti Foodhub  koorganizator velikog međunarodnog kongresa 3rd B-Fost 2023 Congress. Tradicionalno, posvećeni dobrim djelima i društvenoj odgovornosti, Forum studenata organizuje dobrovoljno davanje krvi.

 

Govor Rektora

 

Tradicionalno, na početku ceremonije studentima i studentkinjama se obratio rektor Vukotić. Čestitajući diplome i studentima i roditeljima, rektor Vukotić je poručio sa se nada da im je dosadašnji život na UDG probudio hrabrost i smjelost da vjeruju u sebe, da poštuju svoju slobodu i dostojanstvo. Izrazio je i nadu da su doživjeli duhovni preobražaj i da su na putu oslobađanja od „palanačke nadutosti“ i „provincijalne pameti“. Na taj način, uvjeren je, da će studenti dati doprinos ostvarivanju misije UDG: da postanu globalni igrači i odgovorni građani svijeta . Rektor je, naglašavajući okrenutost UDG ka budućnosti, naglasio da je budućnost svakog studenta i studentkinje u njihovim rukama odnosno da je rezultat njihovih individualnih odluka. U tom smislu je podsjetio na beskonačna ponavljanja i tumačenja Šekspirove teze da sposobni ljudi nikada ne ostaju na dnu. Rektor je podsjetio i na jednu inicijativu studenata da se UDG prozove Univerzitetom života jer su i sami osjetili da se na UDG ne uči o životu već da se uči od života! O tome svjedoči i model UDG studija formulisan Profesorovom jednačinom S=Z×I2 kojim se život odnosno intenzitet života organski uvodi u proces studiranja. UDG je prihvatio da se strategija studija može samo povezati sa ulaganjem u  ličnost, karakter, biće studenta i da je jedino pravo znanje ono koje je sraslo u Biće studenta. U tom smislu, naglasio je, da je potrebno prihvatati izazove u životu, biti smio odnosno biti Peča kako su stari govorili. Peča sa dostojanstvom jer dostojanstvo je, kako kaže Spinoza, vidljivi izraz lične slobode!

Ključne rektorove poruke su bile usmjerene na budućnost a ne na prošlost, različitost kao i internacionalizaciju i veličinu mreže kako univerziteta tako i lične. U tom smislu poruka studentima je bila da traže i da se bore za svoj put, put čovjeka, put srca!

ljudi

Svoje obraćanje Rektor je završio sa tri poruke. Prvom upućenom svim studentima kojima je poručio Zaratustrinu misao „Uzmognimo biti od onih koji će raditi na obnovi svijeta!“ Drugom upućenom roditeljima da čak i ako posumnjaju u svoju djecu nikako ne smiju sumnjati u studenta UDG jer oni hrabro uzimaju život u svoje ruke. Trećom upućenom diplomiranim studentima da budu ljudski!

 

Svečana dodjela diploma je dan kojim se zaokružuje važno poglavlje u životima studentkinja i studenata. Istovremeno, to je i dan koji ispunjava i njihova ali i srca njihovih porodica koje prisustvuju ovom jedinstvenom činu. Ove godine na UDG odnosno na 24 studijska programa diplomiralo, magistriralo i doktoriralo je oko 500 studenata . Od njih je značajan broj nastavio studije na prestižnim evropskim, američkim i azijskim univerzitetima. Pored uručivanja diploma od strane dekana i dekanica, uručene su i posebne nagrade najboljim studentima i studentkinjama generacije na fakultetima jer je, upravo to, lekcija da je na vrhu malo mjesta i jedna od lekcija sa prvog lovćenskog časa.

 

Dodjela diploma je, uvijek, veoma atraktivan događaj sa bogatim programom. Ove godine su učestvovali ženski vokalni sastav „Alata“ izvođenjem crnogorske ali i studentske himne kao i folklorni ansambl „Crna Gora“ koji je izveo igre iz Crne Gore. Pored njih, nastupila je i pjesnikinja, pravnica i voditeljka Jelena Božović  sa recitacijom pjesme „Ima li đe?“ koju smo posvetili svim našim studentkinjama i studentima koji se usavršavaju na svjetskim univerzitetima.

 

Folklore ansambl "Crna Gora"

 

Kako je Dan Univerziteta i period kada se, pored ostalih događaja, obilježavaju i pamte pojedinci koji su doprinijeli razvoju UDG tako je i ove godine nastavljena tradicija dodjele nagrade koja nosi ime Svetozara Stiva Pejovića jednog od najistaknutijih ekonomista XX vijeka i jednog od osnivača Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis. O značaju postojanja nagrade za porodicu Pejović,  govorio je njegov unuk JP Chilton koji je u oktorbru boravio na UDG. Dobitnik ovogodišnje ove nagrade kao i novčanog dijela od 1000 EUR na temu „Budućnost demokratije u bezduhovnom društvu“ u konkurenciji od 34 globalna eseja je Viktor Avhust sa AUK univerziteta u Ukrajini. Sve radove koji su predati na Konkurs, možete preuzeti sa ovog linka.

 

Pored toga, prva generacija kojoj dugujemo veliku zahvalnost je učestvovali i u formiranju Društva diplomiranih studenata i studentkinja, UDG MEDOŽUČ. Upravo ovo Društvo za cilj ima da nekadašnji studenti i studentkinje savjetima, mentorstvom i prisustvom u mreži pomažu sadašnjim i budućnim studentima i studentkinjama UDG.

 

Nakon svečane dodjele diploma  uslijedili su zajedničko izvođenje UDG himne, fotografisanje i bacanje prepoznatljivih narandžastih kapica.

 

Snimak ceremonije dodjele diploma možete pogledati ovdje, dok fotografije sa dodjele možete preuzeti sa ovog linka.