Obavještenja

ponedjeljak, 3. februar 2020.

Poslovni Izazov Crne Gore

Poslovni izazov Crne Gore - X „Škola Preduzetništva i inovacija za mlade“ je projekat koji je Studentski Biznis Centar organizovao desetu godinu zaredom na UDG-u, u periodu od 21-23. januara 2020. godine. Vizija ovog preduzetničko-istraživačkog poduhvata je da probudi istraživački duh u srednjoškolcima, ukaže im na svijet preduzetništva i inovacija, kao i na značaj primjene digitalnih tehnologija.

Poslovni izazov je tradicionalno održan posljednje nedjelje zimskog školskog raspusta, a domaćin projekta je bio Univerzitet Donja Gorica. I ove godine je podržan od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore, Komisije za tržište kapitala, Zavoda za statistiku Crne Gore – MONSTAT, JU Dom učenika i studenata Podgorica, kompanija Crnogorski Telekom, ComTrade i PLC Morača, kao i organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Filozofija SBC tima je da se poslovni izazovi nalaze u svim oblastima života! U cilju realizacije projekta krenuli smo u obilazak srednjih škola sa uvjerenjem da svako od nas ima neki talenat – dar. SBC tim je osmislio aktivnosti koje će podstaći mlade ljude u namjeri da otkriju svoju nadarenost, te da je u narednom periodu kontinuirano usavršavaju kroz brojne nastavne i vannastavne aktivnosti. Tim povodom, tokom promotivne kampanje, 36 volontera Studentskog Biznis Centra, studenata Univerziteta Donja Gorica, obišli su 22 opštine i 45 srednjih škola, održali prezentacije u 181 odjeljenju i ostvarili kontakt sa 4217 maturanata iz čitave Crne Gore.

U duhu slogana “Samo ako otkriješ svoj talenat vodićeš svoj život autentično, jer tvoj život si ti!”, pozvali smo sve srednjoškolce u Crnoj Gori da izaberu jednu ili više oblasti za koje smatraju da posjeduju talenat i predstave je kao poslovni izazov. Mi smo im predložili samo neke od tema koje mogu biti predmet njihovog interesovanja: matematika, fizika, hemija, biologija, preduzetništvo, inovacije, istraživanje, digitalizacija, književnost, kultura, poezija i umjetnost. Projekat koji se u januaru organizovao DESETU godinu zaredom na UDG-u, izazvao je rekordno interesovanje, zabilježivši više stotina prijava srednjoškolaca iz svih škola i gradova naše zemlje. Nakon nekoliko krugova selekcije, odabrana su 162 srednjoškolca koji su dobili priliku da učestvuju na Poslovnom izazovu Crne Gore.

Poslovni izazov Crne Gore je i ove godine omogućio odabranim srednjoškolcima da tokom trodnevnog takmičenja u jutarnjim terminima slušaju predavanja eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva na temu pomenutih oblasti koje su upravo srednjoškolci istakli kao predmet svog interesovanja. Samo neki od predavača na ovogodišnjem Izazovu bili su: prof. dr Veselin Vukotić, prof. dr Zoran Đikanović, prof. dr Nenad Vujadinović, dr Sandra Tinaj, mr Tiho Vujović, mr Aleksandar Vujović, mr Nikola Mićunović, Darko Radičanin, Enes Banda, David Knežević, Anđela Popović, Armin Ćatović i Balša Lompar.   

Takođe, u okviru bloka jutarnjih predavanja, drugog dana projekta učesnicima Izazova se obratio po jedan učesnik ovog projekta iz prethodnih 10 godina njegove realizacije. U pitanju su uspješni mladi ljudi: Stefan Pižurica, Nina Drakulić, Nikola Pejović, Ajla Mustafalić, Dunja Popović, Vanja Pejović, Andrea Mićanović, Dino Topalović, Marko Vukčević i Anđela Marunović.

U popodnevnim terminima takmičari su imali priliku da rade na rješavanju realnog poslovnog izazova, a prethodno su podijeljeni u grupe tako da je svaki tim sačinjen od srednjoškolaca iz sjeverne, centralne i primorske regije Crne Gore. Pored stručnih i motivacionih predavanja, maturanti su mogli čuti nešto više o tome kako postati preduzetnik, koje se prakse nude u inostranstvu, priče uspješnih start up-ova studenata, kao i da učestvuju na interaktivnim tim-bilding aktivnostima.

Posljednjeg dana takmičenja, učesnici su pred petočlanim žirijem prezentovali svoja rješenja realnog poslovnog izazova. Članovi stručnog žirija bili su: Darko Radulović (ComTrade), Marjan Popović (Crnogorski Telekom), Nemanja Glavinić (Dostignuća mladih u Srbiji), Balša Lompar (Univerzitet Donja Gorica) i Luka Tomković (Studentski Biznis Centar) .

 

Najboljih 20 srednjoškolaca - pobjednika Poslovnog izazova Crne Gore, koji će prezentovati Crnu Goru na regionalnom takmičenju Poslovni izazov zapadnog Balkana su:

 

 • Alen Mustagrudić – Srednja medicinska škola – Podgorica
 • Amar Kurpejović – Ekonomsko ugostiteljska škola – Bar
 • Anastasija Musić – Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” – Podgorica
 • Anja Radulović – Gimnazija “Slobodan Škerović” – Podgorica
 • Belma Markišić – SMŠ “Bećo Bašić” – Plav
 • Boško Femić – Gimnazija “Slobodan Škerović” – Podgorica
 • Husein Bralić – Gimnazija “30. Septembar” – Rožaje
 • Itana Samardžić – SLŠ “Petar Lubarda” – Cetinje
 • Ivana Popović – SEŠ “Mirko Vešović” – Podgorica
 • Josipa Čelanović – SLŠ “Petar Lubarda” – Tivat
 • Lana Savović – Gimnazija “Slobodan Škerović” – Podgorica
 • Milena Bojanić – Ekonomsko ugostiteljska škola – Nikšić
 • Milena Šućur – Prva srednja stručna škola – Nikšić
 • Miljan Bajčeta – Srednja stručna škola – Pljevlja
 • Nemanja Dragišić – Gimnazija “Slobodan Škerović” – Podgorica
 • Petar Dževerdanović – Ekonomska škola – Nikšić
 • Sara Krpuljević – Gimnazija “Slobodan Škerović” – Podgorica
 • Selima Musić – SMŠ “Bećo Bašić” – Plav
 • Željko Bolević – SMŠ “Bećo Bašić” – Plav
 • Željko Tanjević – Gimnazija “Tanasije Pejatović” - Pljevlja

 

Time će naši srednjoškolci – učesnici takmičenja Poslovni izazov zapadnog Balkana koje se u aprilu održava u Hrvatskoj, biti dio timova sačinjenih od 80 najboljih učenika regiona iz 4 susjedne zemlje: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Univerzitet Donja Gorica i SBC tim im čestita od srca!