Obavještenja

petak, 26. februar 2021.

Poštovanje mjera za suzbijanje širenja virusa COVID-19

Poštovane koleginice i kolege,

 

Svi smo svjesni teške epidemiološke situacije u kojoj se trenutno nalazimo, pa moramo strogo poštovati mjere kako ne bismo dozvolili da se u zgradi širi virus.

 

Prije podsjećanja na najbitnije mjere, skrećemo pažnju na pravila korišćenja lifta. U funkciji će biti samo jedan lift (lift kod portirnice), a isti može biti korišćen samo od strane sljedećih lica:

 

 1. Osobe sa invaliditetom;
 2. Osobe starije od 60 godina;
 3. Članovi i članice Tehničke službe Univerziteta;
 4. Osobe koje, zbog zdravstvenih problema, imaju dozvolu uprave Univerziteta za korišćenje lifta.

 

Sve ostale osobe, kako studenti i studentkinje, tako i zaposleni i zaposlene, podliježu disiciplinskoj odgovornosti u slučaju kršenja ovog pravila.

 

Podsjećamo Vas na mjere koje je neophodno poštovati u cilju suzbijanja širenja virusa:

 

 1. Prije polaska na fakultet, neophodno je da svi studenti i studentkinje, kao i zaposleni i zaposlene, izmjere temperaturu. Ukoliko je temperatura veća od 37.2 C, ne treba da dolaze na posao/fakultet. Takođe, na fakultet ne dolaze ni osobe koje imaju akutne zdravstvene tegobe.
 2. Na fakultet ne mogu dolaziti lica kojima je određena mjera stavljanja u kućni/institucioanlni karantin ili mjera samoizolacije.
 3. Za ulaz u zgradu koristi se isključivo glavni ulaz. Na ulazu je neophodno dezinfikovati ruke (biće postavljeni dodatni aparati za dezinfekciju).  Na ulazu se nalazi termalna kamera.
 4. Neophodno je održavanje fizičke distance od 2 metra u svakom trenutku.
 5. Nošenje maski je obavezno i spuštanje maske nije dozvoljeno, odnosno maske možemo skinuti samo u kancelarijama, kada se nalazimo na distanci većoj od 2m od naših kolega i koleginica. Van kancelarija su svi obavezni da sve vrijeme nose maske. Može se nositi bilo koja maska (platnena, hirurška, N95), ali je bitno da se ona koristi na ispravan način. Maska se može skinuti u toku pauze, za vrijeme konzumiranja hrane/pića, ali tada mora biti obezbijeđena fizička distanca od najmanje 2 metra.
 6. Smjer kretanja će biti jasno označen strelicama na podu. Za penjanje se koriste stepenice koje se nalaze kod ulaza u zgradu sa parking strane. Suprotne stepenice se koriste za spuštanje. Kada neko uđe u zgradu, ukoliko ide u amfiteatre: AP, A1, A2 i A4, skreće desno. Samo studenti i studentkinje koji idu u AS i Galeriju, skreću lijevo. Smjer kretanja je obavezan za sve, ne samo za studente i studentkinje. Za izlaz iz zgrade se koriste vrata kod Preduzetničkog gnijezda.
 7. U toaletu može biti onoliko osoba, koliko postoji kabina. Ostali čekaju u redu ispred, uz održavanje fizičke distance od 2 metra.
 8. U amfiteatrima i studionicama, studenti i studentkinje smiju sjedjeti isključivo na mjestima koja su označena. U toku časa nije dozvoljeno spuštati maske i predavači moraju opominjati studente i studentkinje ukoliko primijete da spuštaju masku. Studenti i studentkinje koji, iz zdravstvenih razloga, ne smiju da nose masku, donijeće ljekarske potvrde i svi predavači će biti obaviješteni o tome.

 

Moramo istrajati u poštovanju mjera, koliko god to bilo zahtjevno.