Obavještenja

ponedjeljak, 26. jun 2023.

Predstavnici UDG-a na Internacionalnom Seminaru o Ramajani u jugoistočnoj Aziji

„The Great Epic and Western World“, New Delhi, 13.06. i 14.06.2023.

 

Dekanica Fakulteta za dizajn i multimediju, prof.dr Tatjana Burzanović je jedini učesnik iz zapadne civilizacije na temu drevnog epa Ramajana ( The Great Epic and Western World), na poziv Ministarstva kulture Indije, i Indira Gandi Nacionalnog Centra za umjetnost, na međunarodnom seminaru na temu drevnog epa Ramajana. Prof. Burzanović je ilustrovala drevni ep Ramajana u 56 slika kombinovanom tehnikom na formatu 35x50cm, nakon čega je napisala knjigu gdje je opisala kako je likovnim elementima transponovala misli, osjećanja i događaje iz Ramajane. Pomenutu knjigu je Indijska ambasada iz Beča prevela na engleski jezik. Samostalna izložba 56 slika, inspirisanih drevnim epom Ramajana, profesorice Tatjane Burzanović, će biti predstavljena u Ministarstvu kulture Indije u junu, u okviru Internacionalnog Seminara.

Štampu protokolarnog izdanja knjige profesorice Burzanović, „Ramajana – ilustracije“, je podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore u 2022, nakon čega je knjiga predstavljena na nekoliko sajmova knjiga u Crnoj Gori i regionu. Redizajnirano izdanje ove knjige će biti publikovano u Americi u toku 2023.

Profesorica Tatjana Burzanović je jedini predavač Indijske kulture u Crnoj Gori, na Univerzitetu Donja Gorica, Fakultet za kulturu i turizam, gdje je i otvoren Indijski ugao.

Profesorica Tatjana Burzanović je u rezidenciji Gandijeve unuke, gospođe tare gandhi Bhattacharjee, uručila sliku sa nazivom „ Gandhi i njegovi sljedbenici“, koja je nastala inspirisana poemom indijskog Nobelovca Rabindranatha Tagore, a koja je od sada dio kolekcije Nacionalnog muzeja Gandhi u New Delhiju. Tatjana je gandhijevoj unuci, gospođi Tari, uručila i komplet markica Pošte Crne Gore, koje su štampane u Crnoj Gori od strane Pošte Crne Gore, 2019. sa likom Gandhija, u okviru 150-te godišnjice o rođenja Mahatme Gandija. Markice sa likom Gandija će se takođe nalaziti u Nacionalnom muzeju Gandhi u New Delhiju, kao dio njihove kolekcije.