Obavještenja

nedjelja, 19. maj 2024.

Prijave za Social Impact Award (SIA) program i dalje traju

Prijave za najveći program podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award (SIA), otvorene su do 31. maja ove godine. Svi zainteresovani učesnici, uzrasta od 15-30 godina, mogu prijaviti svoje ideje putem aplikacione forme (link), a finalisti programa biće proglašeni 24. juna.

U periodu od jula do septembra, finalni timovi će dobiti mentorsku podršku i dodatne programe edukacije u trajanju od 3 mjeseca, i to potpuno besplatno, kako bi na što bolji način razradili, ali i prezentovali svoje ideje na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Nakon višemjesečnog rada sa svojim mentorima, finalisti će imati priliku da predstave ideje na ceremoniji dodjele nagrada koja će se realizovati u oktobru u The Chedy Luštica Bay hotelu. Na ovom događaju će biti napravljena retrospektiva do tada realizovanih aktivnosti, ali i proglašene tri pobjedničke ideje na osnovu kriterijuma: inovativnost, stepen društvenog uticaja i izvodljivost. Izabrani timovi osvajaju početni kapital u iznosu od 1.500 eura, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit, koji se ove godine održava u Njemačkoj. Osim tri pobjedničke ideje, biće nagrađena i četvrta, koja se bira glasovima online zajednice na osnovu objavljenih kratkih video snimaka finalista na SIA veb sajtu. Četvrti rangirani tim takođe osvaja početni kapital u iznosu od 1.500 eura, mentorsku podršku i obezbijeđen put na SIA Samit.

Do sada su u okviru SIA karavana besplatnih radionica, koji je započeo 8. aprila u Pljevljma, realizovane radionice i u Podgorici, Baru, Herceg Novom, Tivtu i Nikšiću. U toku maja, radionice će biti održane i u Tuzima, Danilovgradu i Cetinju. Mladi iz raznih djelova Crne Gore putem ovih radionica dobijaju besplatnu edukaciju o društvenom preduzetništvu, kao i pomoć u oblikovanju i prijavi svojih ideja za SIA program.

Kroz SIA program, cilj je podsticanje razvoja preduzetništva među mladima, sa akcentom na biznis ideje koje su u skladu sa principima održivog razvoja i koje imaju za cilj da odgovore na neki od gorućih problema zajednice. “U prethodna dva ciklusa realizacije SIA programa u Crnoj Gori imali smo ukupno oko 2.000 učesnika i veliki broj sjajnih ideja, od kojih su neke već prerasle u održiva društveno-odgovorna preduzeća. Unaprijed se radujemo kreativnim mladim ljudima čije ćemo ideje ove godine imati priliku da upoznamo”, izjavila je Jelena Kavarić, nacionalna koordinatorka SIA programa uz Crnoj Gori.

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču.

U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice.

Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Idea-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i Neregelia, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.