Obavještenja
02. October 2019.

Promocija knjige “Etnički konflikti”

U srijedu, 2. oktobra, na Univerzitetu Donja Gorica organizovana je promocija knjige “Etnički konflikti” češkog etnologa Filipa Tesařa. Na promociji su o knjizi govorili gospodin Adin Ljuca, prevodilac knjige i autor, gospodin Filip Tesař.


 

U knjizi „Etnički konflikti“, autor kroz različite vremenske periode i u različitim prostorima, istražuje zbog čega i kako dolazi do etničkih konflikata, analizirajući istovremeno njihove različite modele i pojavne oblike, naslanjajući svoja istraživanja na konkretne primjere etničkih konflikata iz različitih djelova svijeta, ali posebno i primjerima konflikata koji su se desili na prostoru Balkana 90`ih godina prošlog vijeka, sa fokusom na Bosnu i Hercegovinu. Poseban značaj knjige sastoji se u ličnim terenskim istraživanjima autora na prostorima Balkana.

 

Filip Tesař je od1990. godine posvećen istraživanju Balkana, naročito etničkim konfliktima, pitanju nacionalizma, postkomunističkoj transformaciji i evroatlantskim integracijama. Predavao je antropologiju Balkana na nekoliko čeških univerziteta. Obavio je niz terenskih istraživanja, naročito u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali i u Hrvatskoj, centralnoj Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Albaniji.