Obavještenja

četvrtak, 3. avgust 2023.

Radionica za obuku stranih direktora Konfucijevih instituta i učionica

U Šangaju je 4. jula počela radionica za obuku stranih direktora Konfucijevih instituta (CI) 2023. Sponzor seminara je Kineska međunarodna obrazovna fondacija (CIEF), a organizator East China Normal University. Ukupno 27 stranih direktora CI i učionica iz 25 zemalja, uključujući i predstavnika Turizam Konfucije učionice Univerziteta Donja Gorica, učestvovalo je u devetodnevnoj obuci.

Zhao Lingshan, potpredsjednik i generalni sekretar CIEF-a, prisustvovao je ceremoniji otvaranja i održao govor, srdačno pozdravivši direktore koji su se okupili u Kini prvi put nakon pandemije. Izrazio je iskreno poštovanje i najbolje želje svim stranim direktorima koji su uporno radili uprkos izazovima teške pandemije koji su uključivali i odsustvo kineskog osoblja. Zatim je iznio razvojne promjene unutar CI od osnivanja CIEF-a prije tri godine. Na kraju, izložio je tri očekivanja za strane direktore. Prvo, da budu lideri CI, blisko sarađujući sa kineskim direktorima uz resurse partnerskih univerziteta i regiona. Drugo, promovisanje razvoja CI u lokalnoj zajednici, širenje njihovih veza i traženje veće podrške od lokalnih univerziteta i eksternih partnera. Treće, da bude think tank CIEF-a, dajući dragocjena mišljenja i sugestije za kontinuirani razvoj CI.

Zhang Junli, zamjenica generalnog sekretara CIEF-a, dala je poseban izvještaj pod naslovom „Nasleđe i razvoj Konfucijevog instituta“. Sistematski je predstavila odgovornosti i ključne projekte CIEF-a, kao i razvojni proces CI. Takođe je dala predloge za promovisanje razvoja CI u okviru novog mehanizma i savjetovala strane direktore kako da efikasnije obavljaju svoje uloge.

Ceremonijom otvaranja je predsjedavao Gu Hongliang, potpredsjednik East China Normal Univerziteta, kao i predsjednik Qian Xuhong koji je održao pozdravni govor. Kroz posebna predavanja, tematske diskusije, izlete i kulturna iskustva, ova radionica je omogućila stranim direktorima da dublje razumiju šarm i kulturne konotacije kineskog jezika. Takođe im je omogućilo da iz prve ruke iskuse dostignuća i trenutni status kineske ekonomije, obrazovanja i tehnologije. Konačno, program obuke je dodatno stimulisao njihov osjećaj identifikacije sa nastankom CI, čime je doprinio promociji kulturne razmjene između Kine i stranih zemalja.

Tokom devetodnevne radionice, CIEF je pozvao kineske i strane stručnjake da za direktore CI održe predavanja o kineskoj filozofiji, ekonomiji, kulturi, medijima i drugim oblastima. Takođe su posjetili iFLYTEK kompaniju kako bi se upoznali sa istraživanjima i razvojem kompanije u AI proizvodima; obišli su istorijski i kulturni grad Suzhou; i iskusili kinesku vježbu za očuvanje zdravlja Qigong, akupunkturu u tradicionalnoj kineskoj medicini i kulturu čaja. Na radionici su direktori vodili detaljne diskusije o pozicioniranju i razvoju CI, poboljšanju kvaliteta nastave u CI i drugim temama.

Direktori CI (Konfucijevih instituta) i učionica su pohvalili radionicu zbog direktnog otkrivanja dostignuća Kine u njenoj ekonomiji, kulturi i tehnologiji; rasvjetljavanju trendova razvoja CI i mehanizama upravljanja brendom i dalje jačanje odlučnosti i povjerenja direktora u uspješno poslovanje CI. Na završnoj ceremoniji, direktori CI iz Azije, Afrike, Evrope i Amerike istakli su u svojim govorima da je radionica pružila dragocjene prilike za učenje kao veoma važnu platformu za produbljivanje razumijevanja i međusobnog povjerenja, oslanjajući se na bogato upravljačko iskustvo CI. Naglasili su da svaki direktor CI može poslužiti kao most i doprinijeti razvoju CI, kulturnoj razmjeni i međusobnom učenju između Kine i drugih zemalja. Direktori su izrazili želju za više budućih mogućnosti za komunikaciju i saradnju sa CI i sa CIEF-om.

Zhang Junli, zamjenica generalnog sekretara CIEF-a, naglasila je da održivi razvoj CI i izgradnja brenda podrazumijevaju timski rad kineskih i stranih direktora i partnerskih institucija, kao i prijateljsku podršku svih sektora društva. Ona je pozvala na zajedničke napore za stvaranje još boljih uslova za učvršćivanje i proširenje „zlatnog mosta“ CI za međuljudsku razmjenu između Kine i drugih zemalja.

Radionica je prva te vrste u Kini za strane direktore CI od osnivanja CIEF-a. U budućnosti, određeni broj stranih direktora CI će svake godine biti pozivan u Kinu na obuku i studiranje kako bi se kontinuirano promovisali kapaciteti za rad i upravljanje CI.