Obavještenja

četvrtak, 12. januar 2023.

Stipendije MPSV

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede najavilo je pokretanje obuke o "Unapređenju digitalnih vještina u zelenoj i plavoj ekonomiji" u saradnji sa Mediteranskim Agronomskim institutom Bari (inače definisan kao „CIHEAM Bari“) koji će dodijeliti pune stipendije, uključujući putovanje i smještaj.  

 

Jedan od glavnih uzroka za ovu obuku je nedostatak kvalifikovanih vještina, neusklađenost između ponude i potražnje (neusklađenost digitalnih vještina) i teškoća u pronalaženju profesionalnih profila koji bi podržali procese dizajna i digitalizacije kompanija. Obuka, koji traje 4 mjeseca, dio je projekta Food4Health koji je kofinansiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore, u okviru Programa evropske teritorijalne saradnje „INTERREG IPA CBC ITALY–ALBANIA–MONTENEGRO PROGRAMME“, 


Ova inicijativa će se sprovoditi u saradnji sa IT okrugom Pulje, DITECH-om, univerzitetima i poslovnim udruženjima iz Albanije, Crne Gore, Apulije (IT) i Molizea (IT), sa ciljem da obuči 30 diplomaca i skoro diplomiranih studenata.

 

Obuka je zasnovana na pristupu učenja kroz rad, uz saradnju kompanija u svim fazama obuke. Ukupno trajanje je 4 mjeseca, na engleskom jeziku i strukturiran je na sledeći način:

  • Jednomjesečna obuka u Italiji u CIHEAM Bari ili njihovom predstavništvu u Tricase-u. 
    • 3-mjesečni projektni rad u kompanijama u Italiji, Albaniji ili Crnoj Gori.

 

Zahtjevi koje stipendista treba da ispunjava su:
• Da je državljanin Crne Gore;
• Dobro poznavanje engleskog jezika;
• Da je diplomirani ili skoro diplomirani student (upisan na poslednju godinu osnovnih studija): sve akademske discipline.

 

Prijave za ovaj kurs su do 31.01.2023. godine, samim time se organizuje prezentacija sa predstavnicima Ciheam Bari-ja i Univerziteta Barija kako bi podijelili organizacione i implementacione metode ovog kursa. Prezentacija će biti održana u Podgorici (prostorije Nest coworking) 24.01.2023. godine u 17h.  

 

 

Više informacija o obuci možete naći na:

https://www.iamb.it/news-events/digital-skills-job-training-2/

https://www.iamb.it/vacancies/selection-of-n-30-participants-to-the-training-course-digital-skills-enhancement-in-green-blue-economy/