Obavještenja

subota, 11. mart 2023.

UDG Dio delegacije iz Crne Gore u okviru 20-todnevne start up posjete SAD.

Predstavnik Univerziteta Donja Gorica, član delegacije iz Crne Gore u okviru 20-todnevne start up posjete u SAD.

 


Ovogodišnju delegaciju čini 13 članova među kojima su pored predstavnika UDG-a, predstavnici Digital Den-a, zatim startapovi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, kao i predstavnici Ekonomskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore.

 

Na 20-todnevnom putu delegacija  će obići pet američkih država - Teksas, Arizonu, Kolorado, Mejn i Njujork gdje će imati priliku da od mentora i potencijalnih investitora čuju o mnogobrojnim uspješnim i manje uspješnim pričama, kao i koracima koje svaki startap mora da prođe na putu do uspjeha. Pored navedenog, biće organizovan i razgovor sa predstavnicima univerziteta sa američkih prostora u cilju razmjene ideja na koji način se gradi startap kultura na univerzitetima, ali i da istraže mogućnosti za buduću saradnju i umrežavanje koje će biti od dalje koristi crnogorskoj akademskoj zajednici.

 

Tokom ovogodišnje startup posjete, biće organizovano preko 100 sastanaka sa američkim stakeholderima, angel investitorima, biznis inkubatorima, VC fondovima, univerzitetima. Osim toga, kohorta će svoj put započeti učesćem na South by Southwest konferenciji u Teksasu, koja važi za jednu od najvećih u Americi. Startapovi će dobiti jedinstvenu priliku za balkanske uslove- biće im omogućena prezentacija pred najuticajnijim investitorima i čak više od 130 angel investitora i fondova rizičnog kapitala koji su teški nekoliko desetina milijardi dolara, učešće na Angel Capital Summit događaju koji organizuje Rockies Venture Fund - najstarija grupacija koja okuplja predstavnike rizičnog kapitala u SAD, a gdje će takođe impresivna grupa investitora iz Kolorada imati priliku da čuje startapove.

 

Put u SAD je sastavni dio MTSB-ja, jednog od ključnih projekata Digital Den-a koji se sprovodi uz podršku State Department-a već drugu godinu za redom.