Obavještenja

četvrtak, 2. april 2020.

UDG i kineski univerzitet BUU: Obostrana podrška u izazovnim vremenima

Beijing Union University iz Pekinga i Univerzitet Donja Gorica imaju intenzivnu saradnju od 2017. godine i u duhu dobre i plodonosne saradnje, u ovim neizvjesnim vremenima pružili su jedni drugima podršku.

Sekretar Beijing Union University, profesor Han Xianzhou, uputio je pismo podrške rektoru UDG, prof. dr Veselinu Vukotiću i izrazio srdačan i iskren izraz zahvalnosti UDG za svu podršku i pomoć koju je UDG prethodnih mjeseci više puta iskazao i pružao studentima, univerzitetima i institucijama sa kojima intenzivno sarađuje u Kini​ u trenucima kada im je to bilo najpotrebnije.

Naročito je ohrabrujuća bila video poruka studenata i saradnika UDG svojim kineskim prijateljima, koja je sa velikom pažnjom bila objavljena i na portalima China Media Group, kao i na portalu People’s Daily. Video je dostupana na Instagram stranici UDG_Montenegro ili u video galeriji. U duhu saradnje i obostrane podrške, Univerzitet Donja Gorica danas je dobio određenu količinu zaštitnih maski od Beijing Union University iz Kine, kao znak podrške UDG-u u prevenciji i zaštiti od širenja novog korona virusa COVID – 19.

Beijing Union University iz Pekinga i Univerzitet Donja Gorica su uspostavili saradnju 2017. godine. Nakon 2017. godine zajednički su realizovali nekoliko aktivnosti, među kojima je učešće zaposlenih i studenata BUU na Miločerskom Razvojnom Forumu koji je bio posvećen temi: “Globalization and The Belt&Road initiative“, na kojem je bilo prisutno 60 profesora i privrednika iz Kine. Dodatno, studenti BUU univerziteta su proveli zimski semestar na UDG na programu Vatel – Međunarodno hotelijerstvo i menadžment, dok je sa druge strane oko deset UDG studenata i saradnika imalo prilike da boravi na BUU u Kini.

Takođe, u okviru ove saradnje, profesori i saradnici BUU su pružili podršku u realizaciji osnovnih akademskih studija Kineske studije koje se organizuju na UDG, a u novembru 2019. godine potpisan je Ugovor o osnivanju Tourism Confucius Classroom na UDG  između Confucius Institute Headquartes i UDG, kao i kineskog partnera BUU i UDG prilikom posjete naučnoistraživačke delegacije UDG Kini i Tajlandu.  UDG i Beijing Union University će nastaviti sa realizacijom odobrenog zajedničkog projekta otvaranja Konfučije učionice na UDG u najskorije vrijeme, čim uslovi to dozvole.

Ova saradnja je dokaz duha solidarnosti i podrške koji vlada među akademskim sektorom.