Obavještenja

srijeda, 30. novembar 2022.

UDG na čelu još jednog evropskog konzorcijuma______________________________________

Univerzitet Donja Gorica je koordinator projekta MONTEVITIS, čiji je osnovni cilj jačanje i homogenizacija UDG-a i njegovih fakulteta i laboratorija za istraživačke i saradničke kapacitete i učinak, kako u Crnoj Gori, tako i širom Evrope, u specifičnim temama ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama u vinogradarstvu. Timom sa Univerziteta Donja Gorica rukovodi profesor Marko Simeunović, a projekat je finansiran od strane Evropske komisije u okviru Horizont programa.

Kao koordinator projekta, Univerzitet Donja Gorica je okupio respektabilne partnere iz Evrope. MONTEVITIS EU partneri su iz zemalja sa svjetski priznatim vinogradarskim, razgraničenim područjima i imaju dugogodišnje iskustvo u istraživanju i razvoju i inovacijama u vinogradarstvu i klimatskim studijama. Partneri na projektu su Univerzitet Tras-Os-Montes i Alto Douro i Sociedade Portuguesa de Inovação iz Portugala, Potsdam institut za istraživanje uticaja klime iz Njemačke, Univerzitet u Firenci iz Italije i Institut nauke i tehnologije iz Luksemburga. UDG je takođe pozvao nekoliko partnera iz Crne Gore za proširenje uticaja projekta a to su Zavod za Hidrometeorologiju i Seizmologiju Podgorica, i vinarije Rajković, MNB Kruna-Ulcinj i vinariju Vučinić. Osim što će moći da podijele dragocjeno znanje i iskustvo, svi partneri će imati koristi od istraživanja, umrežavanja, izgradnje kapaciteta i procesa prenosa znanja u okviru ove akcije i tekućih istraživačkih projekata i opšteg jačanja mnogih komponenti održivosti.

 

Projekat će postaviti, integrisati i validirati sledeće teme: 1) korišćenje i prilagođavanje postojećih analitičkih i modelskih alata za procjenu efekata klimatskih promjena na regionalnim nivoima, 2) razumijevanje ovih uticaja na tok fizioloških procesa u vinovoj lozi, prinos, sazrijevanje i kvalitet grožđa i vina različitih sorti i 3) definisanje preciznih tehnologija vinogradarstva i scenarija korišćenja u upravljanju vinogradima.


MONTEVITIS podiže kapacitet znanjem o efektima klimatskih promjena u modeliranju vinove loze, softverskoj analitici (npr. obrada skupova podataka) i pametnim primjenama ICT tehnologija kao što su hardver/IoT uređaji i AI/ML kao dio praktičnih strategija za ublažavanje i mjere prilagođavanja klimatskim promjenama. UDG sada može da podstakne tranziciju čitavog ekosistema u Crnoj Gori kroz MONTEVITIS: u svojoj pionirskoj upravljačkoj ulozi projekta EU ovog obima, podsticanjem novih načina razmišljanja putem S&T inicijative integrisane u EU i komercijalno potkrijepljene, i sinergijom svoje multidisciplinarne ekspertize i aktivnosti. Postojeću ekspertizu, znanje i kapacitete na UDG-u u digitalizaciji proizvodnje hrane i raznim procjenama rizika, zajedno sa osnovnim kompetencijama u oblasti ICT, MONTEVITIS će koristiti i proširiti kroz dvoslojni model saradnje koji će istražiti sa 4 lokalna i 5 evropskih partnera.