Obavještenja

srijeda, 26. oktobar 2022.

Vatel Konvencija 2022

UDG okupio 55 Vatelovih škola u Crnoj Gori u okviru 16. Medjunarodnr konvencije iz oblasti turizma, hotelijerstva i menadžmenta Vatelova škola koja je, po nedavno objavljenom QS rangiranju, prva u Francuskoj i 11. na svijetu u oblasti hotelskog menadžmenta okupila mrežu svojih škola u Crnoj Gori Univerzitet Donja Gorica je domaćin 16. Internacionalne Vatelove konvencije koja se održava u periodu od 19. do 23. oktobra u Crnoj Gori. Ovogodišnja konvencija je okupila predstavnike Vatelove grupe iz Francuske, direktore 55 prestižnih Vatelovih škola iz 33 zemlje sa 4 kontinenta, predstavnike diplomatskog kora, Nacionalne turističke organizacije, kao i neke od najznačajnijih predstavnika hotelske i turističke industrije iz cijelog svijeta.

 

Dogadjaj je otvorio rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić, koji je istakao da mu je velika čast što je UDG domaćin ovogodišnje konvencije. On je naglasio da Univerzitet Donja Gorica ima dovoljno smjelosti da razvija model studija koji izvire iz naše predstave o budućnosti, a da su Vatelove studije vizioniraska ideja i zrak iz budućnosti koji treba da slijede svi univerziteti koji pripadaju velikoj Vatelovoj porodici. Profesor Vukotić je dodao: “Ova konvencija je prilika da se kroz druženje i rad još bolje upoznamo, da postanemo veći prijatelji, da svi zajedno povećamo osjećaj pripadnosti Vatelovoj porodici univerziteta, da povećamo emotivni kapital ove međunarodne mreže”

 

Gospodin Alain Sebban, izvršni direktor Vatel grupe, je istakao da Vatel, 40 godina nakon otvaranja svoje prve škole u Parizu, predstavlja svjetski prepoznat brend u oblasti visokog obrazovanja u turizmu i hotelijerstvu, što je pokazalo i nedavno objavljeno prestižno QS rangiranje akademskih institucija iz cijelog svijeta u kojem je Vatelova škola prvorangirana u Francuskoj i 11. u svijetu u oblasti hotelskog menadžmenta. On je posebno naglasio da je, od samog osnivanja Vatelovog programa u Crnoj Gori, izuzetno zadovoljan saradnjom sa Univerzitetom Donja Gorica koji je dao izuzetan doprinos u kreiranju visokokvalitetnih kadrova u oblasti turizma i hotelijerstva, ne samo u Crnoj Gori, veći i u cijelom regionu, kao i u unapredjenju procesa internacionalizacije, kroz promovisanje i aktivno učešće u Marco Polo programu razmjene studenata. Prisutnima se obratio i gospodin Ahmet Erentok, predsjednik Borda direktora kompanije Azmont Investments. On je istakao da je oduvijek bio impresioniran ulogom koju Vatelova škola ima kada je u pitanju školovanje visokokvalitetnih kadrova u oblasti turizma i hotelijerstva i da je upravo od njihove kompanije potekla ideja o osnivanju ove škole u Crnoj Gori. On je istakao da izbor univerziteta u Crnoj Gori uopšte nije bio težak i da je, zahvaljujući viziji profesora Vukotića, odmah bilo jasno da je upravo UDG institucija koja će biti pravi parner u realizaciji ovog projekta koji je značajan ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region. Gospodin Ion Vilcu, direktor Odbora pridruženih članove u Svjetskoj turističkoj organizaciji. je predstavio prisutnima ključne trendove i kretanja na globalnon turističkom tržištu, stavljajući poseban akcenat na ulogu i značaj Svjetske turističe organizacije. Takođe, ukazao je i na neophodnost uspostavljanja intenzivnije saradnje sa visokoobrazovnim institucijama iz oblasti turizma i hotelijerstva i izrazio spremnoost da se u periodu koji slijedi razmotre potencijalni modeli saradnje između UNWTO, Univerziteta Donja Gorica i Vatelove grupe.