Događaji

nedjelja, 5. maj 2019.

Bank & Business Conference 2019

Studentski Biznis Centar Univerziteta Donja Gorica je u saradnji sa Savezom studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, 5. i 6. aprila 2019. godine uspješno organizovao konferenciju "Bank & Business Conference 2019", u okviru koje se po prvi put održalo i regionalno Case study takmičenje na kojem su učestvovali studenti univerziteta iz Crne Gore, kao i studenti iz regiona.Na projektu “Bank & Business Conference 2019” učestvovalo je 57 studenata univerziteta iz Crne Gore i regiona. Cilj ovog projekta jeste da se putem dugoročne implementacije aktivnosti u sklopu Bank & Business Conference, obezbijedi aktivnija praktična edukacija kroz proces stažiranja i na taj način približi tržišna ponuda u početku najboljim, a u daljoj realizaciji svim aktivnim studentima Crne Gore i regiona.

Drugi dan Konferencije je na UDG otvorio rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr Veselin Vukotić, koji je govorio o mladima i preduzetništvu. Razbio je onaj čuveni mit gdje je preduzetništvo ekvivalentno biznisu i studentima ukazao da biti preduzetnik zapravo znači mnogo više od pukog biznismena. Kako je naveo profesor Vukotić, preduzetnik je svaki čovjek koji u sebi ima kreativnost, koji je nosilac određene ideje i koji tu ideju pretoči u djelo.

Takođe, prisutnima je predstavio svoju ideju “Preduzetničkog gnijezda” koje je osmišljeno kao mjesto u kom će svaki kreativni i slobodnomisleći student moći da razvija svoja znanja i vještine, kako bi došao do odgovora gdje leže njegovi krajnji potencijali i kako da ih maksimalno iskoristi. Ovaj svojevrsni put otkrivanja sebe će biti praćen od strane mentora, dok će rad sa studentima biti i timski i individualno, sa krajnjim ciljem dovođenja start-up ideje do firme koja se bori za svoje mjesto na svjetskom tržištu, obzirom na to da globalizacija i informatička revolucija umnogome šire granice i oblasti djelovanja. Svi korisnici gnijezda će imati cijeli niz usluga i vrhunskih uslova za rad u kojima će moći nesmetano da se razvijaju. Rektor Vukotić se osvrnuo i na značaj informatičke revolucije ukazujući na to da oruđe formira mentalni sklop čovjeka, što znači da je perspektiva života različita od epohe do epohe i da se mora vrlo oprezno pristupiti tehnologiji jer je ona sama po sebi dobar sluga, ali loš gospodar.

U ime Glavnog grada i Sekretarijata za preduzetništvo, prisutnima se obratio gospodin Kemal Grbović, koji je kazao da Glavni grad Podgorica podržava događaje kao što je konferencija ovog tipa i da će biti tako i ubuduće.

Ispred Studentskog Biznis Centra učesnicima Konferencije se obratio Balša Lompar. Iskoristio je priliku i da se zahvali studentima koji su se odvažili na ovakav poduhvat, i ujedno im čestita na hrabrosti i odluci da učestvuju na regionalnom case study takmičenju u okviru Konferencije. Govorio je o svom shvatanju pojma preduzetništvo, kao i o izazovima sa kojima se susretao tokom studentskih dana, a posebno kao član i dio užeg tima Studentskog Biznis Centra.

Nakon podsticajnih predavanja iz oblasti preduzetništva, u popodnevnim časovima drugog dana Konferencije uslijedile su timske prezentacije rješenja studija slučaja, na kojima su studenti radili prethodnih dana.

Za pobjedničke timove obezbijeđene su stručne prakse i nagradni fond od 1000,00 eura. Nimalo lak zadatak pripao je stručnom žiriju koji je donio odluku o pobjedničkim timovima ovogodišnjeg case study takmičenja:

I MJESTO: Novčana nagrada od 450€ i stručne prakse u Erste banci
Tim GREEN PERSPECTIVE: Natalija Drekalović i Čedomir Dragićević,
studenti Fakulteta za Međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis
Univerziteta Donja Gorica, Crna Gora.

II MJESTO: Robne nagrade – COMTRADE od 300€ istručne prakse u Addiko banci
Tim Peak Performers: Jovana Bošković, Tamara Perović i Marina Vojinović,
studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Crna Gora.

III MJESTO: Novčana nagrada od 150€ i stručne prakse u Hipotekarnoj banci
Tim Team: Jovan Pavlović, Aleksa Ivanović i Miloš Bajić,
studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Crna Gora.

IV MJESTO: Stručne prakse u revizorskoj kući Ernst & Young Serbia
Tim Dream Catchers: Ognjen Stanković, Sanja Radonjić i Maja Milić,
studenti Ekonomskog fakulteta u Nišu, Srbija.

V MJESTO: Stručne prakse u Montenegro Berzi
Tim MAD 3: Amina Adžović, Marija Ivanović i Darko Savović,
studenti Univerziteta Donja Gorica, i to Humanističkih studija, Fakulteta pravnih nauka, kao i Fakulteta za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju.

U odličnoj atmosferi, glavni ciljevi „BANK AND BUSINESS CONFERENCE“ u inspirativnoj i kreativnoj atmosferi su ispunjeni. Studenti su opravdali očekivanja pokazujući svoju tehnološku potkovanost i lične potencijale. Prezentacije su bile na izuzetno visokom nivou i žiri je imao težak zadatak da od mnoštva inovativnih rješenja, moramo napomenuti, izuzetno teške studije slučaja napisane od strane stručnog tima Ernst&Young-a na čelu sa gospođom Sonjom Jovanović, donese odluku o pobjedničkim timovima Konferencije i ovogodišnjeg case study takmičenja.

Ovo je bio dokaz ogromnog znanja i sposobnosti naših studenata, koji su pod pritiskom pokazali sjajne rezultate, timski duh i takmičarski karakter, sve vještine koje su potrebne da bi se nosili sa izazovima vremena u kojem živimo.