Događaji

četvrtak, 3. mart 2016.

Dan knjige UDG

Na Univerzitetu Donja Gorica obilježen Dan knjige i promovisana knjiga “Crnogorske dinastije autora, akademika prof. dr Đorđija Borozana i prof. dr Živka Andrijaševića. Svečanost se održala u čitaonici Biblioteke UDG-a. Na svečanosti su govorili rektor Univerziteta, prof. dr Veselin Vukotić, akademik prof. dr Dragan K. Vukčević, autori knjige prof. dr Đorđije Borozan i prof. dr Živko Andrijašević, magistar Vuk Uskoković kao i studenti Balša Lubarda i Balša Lompar.  


Rektor je čestitao autorima, na izvanredno korisnoj knjizi i istakao da je doživljava kao crnogorski istorijski bestseler. Sa ovom knjigom napravljen je  veliki doprinos istorijskom opismenjavanju istorijskog naroda posebno mladih. Takođe je istakao, da nam istorija ne može riješiti probleme ni današnje ni sjutrašnje ali može da nam pomogne da ih razumijemo, svaki naš problem ima neki korijen u prošlosti.

Prema riječima prof. dr Vukčevića, kultura je oblik stvaranja okolnosti jednog prostora. U tom oblikovanju više od drugih učestvovale su i dvije sestre: mlađa koja se zove knjiga i starija- usmena poezija.  Ovom dubokom utisku mlađa još nije dostigla visinu, značenje i ulogu svoje starije sestre.

Iskreno se  pridružio čestitkama dva ugledna istoričara, različitih generacija koji su napisali knjigu posvećenu crnogorskim dinastijama. Ali uprkos knjizi ostaje pitanje koje akademika muči „Da li smo mi dorasli, govorim o nama današnjima, da napišemo te knjige kojih nemamo i koje niko umjesto nas napisati ne može?“

 

Ideju za pisanje knjige prof. dr Andrijašević je našao kod dinastije Petrovića dok je prof. dr  Đorđije Borozan motiv za pisanje našao je u starim bilježnicama. Tako je od onoga sto se zove zapis došlo do potrebe da se ovaj dio priče o crnogorskoj dinastiji pretoči u ono što sto se zove autorska interpretacija.

U biblioteci su povodom Dana knjige izložene knjige iz druge polovine devetnaestog vijeka i prve polovine dvadesetog vijeka koje su štampane u državnoj štampariji Crne Gore na Cetinju.