Događaji

utorak, 11. novembar 2014.

Dani Univerziteta Donja Gorica

Tradicionalno, na Univerzitetu Donja Gorica, u okviru Dana Univerziteta 11.11. organizovan je niz događaja povodom proslave pomenutog dana. Centralni događaj je ceremonija svečane dodjele diploma studentima koji su diplomirali/specijalizirali/magistrirali tokom prethodne studijske godine, koji se održao 11.11. u 11h.


Dani Univerziteta otvoreni su tribinom posvećenom životu i djelu Mihaila Lalića, jednog od najznačajnijih crnogorskih književnih stvaralaca, povodom stogodišnjice od njegovog rođenja. Omaž Mihailu Laliću pod nazivom: “Kad pusta zemlja zazeleni velikim stvaralaštvom svojih zatočnika…”, je priređen u ponedeljak, 10. novembra sa početkom u 12 časova u interpretaciji mr Aleksandre Vuković i mr Miluna Lutovca, u saradnji sa studentima. Mihailo Lalić je bio redovan član i potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), član Srpske akademija nauka i umjetnosti, Dobitnik značajnih društvenih priznanja i nagrada, među kojima Nagrade AVNOJA, 13. Julske i Njegoševe nagrade.

Istog dana, sa početkom u 12 časova organizovana je Sportska Olimpijada - takmičenje studenata.

U ponedeljak, 10. novembra, sa početkom u 18 časova, u Galeriji Univerziteta Donja Gorica svečano je otvorena Izložba Zlatka Glamočaka iz Pariza pod nazivom VERITATIS SPLENDOR,Hommage à Phillipe Maurice. Izložbu je propratio koncert učenika srednje muzičke škole “Andre Navara”.

Zlatko Glamočak, zastupljen je u više monografija o savremenoj umjetnosti. Izlagao je na 23 samostalne izložbe među kojima izdvaja izložbu pod nazivom Dada - Dado poziva Glamočaka, kao i na preko 300 kolektivnih izložbi i bienala. Dobitnik  je 14 nagrada među kojima je Nacionalna nagrada Petar Lubarda (2004), nagrada za crtež na Internacionalnom Bienalu za crtež, Muzej crteža Osten (Skoplje, 2013), kao i Nagrada za idejno rješenje spomenika otetim u Strpcima (2014).

Omaž Philippe Maurice-u je omaž nevjerovatnim ljudskim sudbinama i ukrštenim životnim putevima Philippe Maurice-a, Roberta Badinter-a, Jean Clair-a, mnogih drugih, Marine i Zlatka Glamočaka.

Ceremonija svečane dodjele diploma kao centralni događaj u okviru Dana Univerziteta je priređena u utorak, 11.11. u 11h. Ceremoniju je pozdravnim govorom otvorio Rektor Univerziteta Donja Gorica, prof. dr  Veselin Vukotić. Nakon pozdravnog govora Rektora, prisutnima se obratila istoričarka dr Latinka Perović. Ceremoniju svečane dodjele diploma je upotpunio recitatorski debi studenata, kao i pjesma hora “Polihimnija”.

Prof. dr Veselin Vukotić, Rektor Univerziteta Donja Gorica u svom obraćanju studentima, roditeljima i profesorima naglasio je da je:

„UDG, poslije nepunih 8 godina postojanja, već prepoznatljiv u regionu, kao jedan od najuspješnijih ne samo privatnih univerziteta, ali i kao novi duhovni centar u Crnoj Gori. Uslove koje nudimo, studijski programi koje razvijamo, nastavni kadrovi koje stvaramo na UDG, odnos prema studentima i mnogo toga još, čine nas drugačijim i prepoznaljivim. Drugojakost prija – ali i traži puno rada. Puno ulaganja u svoje znanje, kulturu, ponašanje, organizaciju. I naša vizija upravo jeste – stvarajmo uslove da budemo ne samo u regionalnoj i evropskoj mreži, već i u globalnoj mreži“. 

Prepoznatljivost UDG-a, po riječima Rektora, ogleda se u učešću u mnogobrojnim međunarodnim projektima, kao i dobijanjem granta za Laboratoriju za industrijski dizajn od Svjetske banke. Prof. dr Vukotić je dalje istakao: "Dobili smo pozitivnu i bezuslovnu evropsku evaluaciju ideje, uslova, organizacija, kadrovskog, stvaralačnog i razvojnog potencijala razvoja." Kako kaže, drugojakost prija, ali zahtijeva puno truda, ulaganja u znanje, kulturu i ponašanje.

Iz govora profesorice Latinke Perović izdvajamo:

“Ovo je Univerzitet kako smo čuli od Rektora prof. dr Veselina Vukotića, jedinstven u Crnoj Gori, jedinstven u celom regionu, ali koliko ja poznajem Evropske i svetske Univerzitete, on je vrlo poseban među njima, a poseban je po svojoj filosofiji mišljenja, koja se ne da samo pretpostaviti, nego tako da svako ko želi da upiše taj Univerzitet, i na njega pošalje svoje dete, da sa njim sarađuje, … može da pročita. Bila sam jedan od svedoka rađanja ovog Univerziteta, i za mene je on dokaz da ništa značajno ne nastaje samo po sebi, da ništa ne nastaje bez misli, o prošlosti i o budućnosti, bez velikog rada. Ovdje su ljudi koji su na kraju dvadesetog veka, osjećajući da dolazi do promena u celom svetu, polako zasnivali jednu orentaciju, jedan program, čiji je rezultat i ova današnja svečanost.

Pre svega, to je osećaj za vreme, drugo, to je znanje i treće, to je sloboda. Osećaj za vreme je vrlo bitan elemenat razvoja. Crna Gora je imala sreću da u generaciji svoje intelektualne, a ja se usuđujem reći i političke elite, na kraju dvadesetog veka, shvati da se menja istorijska paradigma i da je malo plemensko društvo mora da prihvati novi izazov. Izazov svetskih promena i uključivanja u svetsku zajednicu. To je bilo odlučujuće za formiranje elite u toku devedesetih godina, u oku ratova za vreme koje će doći, za vreme u miru. Cenim taj istorijski napor Crne Gore i njene intelektualne elite, jer smo pokazali u regionu da to nije bio jedini odgovor da smo znali u drugim mestima, konkretno u mojoj zemlji da na te teške izazove vremena da odgovorimo ratovima koji su nas doveli do katastrofe koju još uvek osećamo. Dakle taj osećaj za vreme, za promene, za to da ništa u životu nije statično je postojao u Crnoj Gori, i ugrađen je u stvaranje ovog Univerziteta. Drugi element je bio znanje, ali ne samo usko profesionalno znanje, ako čitate tu kako je ja zovem filozofiju mišljenja ovog univerziteta, onda cete videti da su tu znanja neophodna u jednoj razvijenoj i slobodnoj individui koja se crpi ne samo iz uske struke nego koja traže i obrazovane ljude, kulturne ljude, humane ljude, solidarne ljude. Za sve su to potrebna znanja i ovaj Univerzitet je te potrebe prilagodio, ili određenije, tu potrebu ugradio u svoj rad i bilo je neizbežno da dočeka ove rezultate.

Crna Gora je pokazala da je izišla iz vremena kad joj je potrebna samo sloboda od drugoga, i kad je potrebno da tu slobodu ostvaruje na bojnom polju. Ovaj Univerzitet i to posebno cenim kao Istoričar oslonio se na tradicije, uspeo je da ih opet na neki način prilagodi vremenu, da ih usaglasi sa novim potrebama. Nije se rukovodio ni samo na čelu reči, mišljenja, izražavanja. To je jedna dublja, šira sloboda za pojedinca koji je u stanju da napravi izbor za svoj život i da preuzme odgovornost za svoj život”.

Kraj svečanog programa centralnog događaja je obilježen dodjelom diploma studentima koji su diplomirali/specijalizirali/magistrirali tokom prethodne studijske godine.

Najbolji studenti generacije u školskoj 2013/2014 godini su:

Tea Banda - Fakulteta za informacione sisteme i tehnologije, sa prosjekom 9,9.

Sanja Bojanović - Fakultet pravnih nauka, student generacije sa prosjekom 9,44.

Milica Tomić - Fakultet za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis, sa prosjekom 10.

Bojana Mrvaljević - Fakultet umjetnosti, sa prosjekom 9,89.

Sergej Mučalica - Humanističke studije, sa prosjekom 10.

Andrea Grgurović - Prvi najbolji diplomirani student Politehnike, sa prosjekom 9,66 je svoje postdiplomske studije nastavila u Italiji, na Politecnico di Milano.

Najbolji studenti  kao nagradu dobijaju školarinu za prvu godinu postdiplomskih studija na UDG.

Svečanosti dodjele diploma je prisustvovalo preko 500 roditelja,  saradnika i prijatelja Univerziteta.

Ceremonijom svečane dodjele diploma se ne završava programom svečanosti na Univerzitetu Donja Gorica. U srijedu, 12.11. sa početkom u 12 časova gost na UDG je bio Aleš Vahčić sa Ekonomskog fakulteta, Univerziteta u Ljubljani.

U četvrtak, 13. 11. sa početkom u 19 časova, Univerzitet Donja Gorica organizovan je koncert povodom stogodišnjice smrti slavnog kompozitora Stevana St. Mokranjca. Njegova djela, kako svjetovna tako i duhovna, bila su na repertoaru hora Sveti Marko“ iz Podgorice, koji je pod dirigentskom palicom mr Ljudmile Radović upriličio ovaj koncert.

U toku je i humanitarna akcija studenata UDG, pod nazivom “Osmijeh za prijatelja”. Ovom humanitarnom akcijom će biti obilježen kraj svečanosti na Univerzitetu Donja Gorica, a istu su osmislili i organizovali studenti Fakulteta za sportski menadžment.

 

Ostalo

subota, 4. april 2020.
subota, 4. april 2020.
ponedeljak, 6. januar 2020.