Događaji

petak, 21. april 2017.

Free Market Road Show 2017

Dana 21.04.2017. godine na Univerzitetu Donja Gorica tradicionalno je održana međunarodna konferencija „Free Market Rad Show“. Ovu konferenciju već 10 godinu uzastopno organizuje Austrijski ekonomski center (AEC), u saradnji s više od 100 vodećih istraživačkih centara i univerziteta u 45 glavnih gradova širom Evrope i Kavkaza.


Tema ovogodišnje konferencije bila je “Svijet nakon Bregxit-a i Trampa”.
Konferenciju je otvorila predsjednica Austrijskog ekonomskog centra, Barbara Kolm, nakon čega je uslijedila uvodna riječ prof. dr Milica Vukotić, dekanica Fakulteta za informacione sisteme  tehnologije na Univerzitetu Donja Gorica.

Prvi panel otvorio je diskusiju na temu Da li se era slobodne trgovine bliži kraju”? U ovom panelu govorili su Princ Majkl od Linhenštajna, ispred Geopolitičke informacione službe, Ričard Cundriš, nezavisni finansijski konsultant iz Švajcarske i Pata Šešelidze ispred Nove ekonoske škole u Gruziji.

Drugi panel bavio se pitanjem aktuelnih podjela u svijetu, predvođenim prvenstveno kontraverznom politikom novog predsjednika SAD-a, Donalda Trampa. U ovom panelu svoje stavove su izložili Ian Marej ispred Competitive Enterprise instituta u Vašingtonu, Džoš Gilder iz Odsjeka za pisanje govora Bijele kuće, Nikola Samardžić, profesor na Univerzitetu u Beogradu i UDG-u, Piter Klep, direktor kancelarije Open Europe instituta u Briselu i Daniel Kadic, projektni direktor Fridrih Njuman Fondacije za Jugoistočnu Evropu.

Poruka ovogodišnjeg skupa bila je da treba težiti slobodnoj trgovini, i da su trgovinske barijere višestruko negativne za zemlju u kojoj se nameću – dok samo kratkoročno štite pojedinu industriju, dugoročno vode ka povećanju cijena, smanjenju plata, sporijem ekonomskom napretku i smanjenju obima inovacija.