Događaji

četvrtak, 23. maj 2013.

Free Market Road Show

Univerzitet Donja Gorica (UDG) je ove godine po peti put dio FMRS (Free Market Road Show: www.freemarket-rs.com), serije konferencija koja se održava u više evropskih zemalja. Glavna tema ovogodišnjih konferencija je: “To save or not to save: Will austerity programs alone save Europe?”.


UDG je kao univerzitet, koji prednjači u širenju ideja otvorenog i slobodnog tržišta, ove, kao i prethodnih godina, bio odličan domaćin.

Konferenciju su otvorili rektor Univerziteta Donja Gorica, Veselin Vukotić, direktorica Austrijskog ekonomskog centra, Barbara Kolm i ambasador Austrije u Crnoj Gori, Martin Pammer. 

Ministar rada i socijalnog staranja, Predrag Bošković i Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, u svojim diskusijama su izrazili jasne ambicije da, svako u svojoj oblasti učini Crnu Goru otvorenim društvom zasnovanom na principima slobodnog tržišta. Zatim je uslijedila diskusija u kojoj su učestvovali kako lokalni ekonomisti, tako i ekonomisti iz Evrope i Amerike. Zaključeno je da je otvorenost glavno rješenje za problem nezaposlenosti, jer obezbjeđuje strane direktne investicije, nove poslove i ekonomski rast Crne Gore. 
Suorganizatori ove konferencije su bili Austrijski ekonomski centar i Hayek Institute. Važnost i aktuelnost tema koje su razmatrane na Konferenciji potvrđuju i brojna pitanja, kao izraz izraženog interesovanja publike.