Događaji

srijeda, 30. mart 2022.

Promocija strateškog partnerstva Univerziteta Donja Gorica i Arizona State University

Univerzitet Donja Gorica (UDG) objavio je 30. marta 20-godišnje strateško partnerstvo sa Arizona Stejt Univerzitetom, koji je prema US News and World Report rangiran kao najinovativniji univerzitet u SAD-u u posljednjih sedam uzastopnih godina i jedan od najprestižnijih svjetskih univerziteta prema Times Higher Education; kao i Cintana Alijansi, globalnoj mreži ambicioznih univerziteta koji rade zajedno na razvoju visokokvalitetnih akademskih programa.

Ovo partnerstvo značajno unaprjeđuje kvalitet visokog obrazovanja i mogućnosti koje će se otvoriti za mlade ljude iz cijelog regiona. Zahvaljujući ovom partnerstvu, akademsko okruženje UDG-a će dočekati lidera u inovacijama u SAD-u, donoseći svoj globalni uticaj u naučnim istraživanjima i najbolji onlajn program za osnovne studije u biznisu.

„Ključni cilj ove saradnje je razvoj UDG-a kao preduzetničkog univerziteta fokusiranog na istraživanje’’, rekao je Veselin Vukotić, rektor i suosnivač Univerziteta Donja Gorica. „U saradnji sa drugim univerzitetima u Crnoj Gori i regionu, cilj nam je da transformišemo univerzitet u instituciju koja nije samo obrazovna, već i koja integriše obrazovanje, istraživanje i razvoj, i kao rezultat toga postaje jedan od ključnih pokretača rasta i transformacija u svojoj zajednici.”

 

Osnovan 2007. godine, UDG je evoluirao u jedinstveni preduzetnički univerzitet sa snažnom vizijom ka povećanju pristupa visokokvalitetnom obrazovanju. Danas UDG nudi niz programa za osnovne, master i doktorske studije, koje pohađa preko 3.000 studenata. Programi UDG-a su orijentisani na svakog pojedinačnog studenta, a istovremeno pružaju osnovno tehničko znanje u ključnim oblastima, uključujući IT, istraživanje, preduzetništvo i komunikacijske vještine, kao i fokus na učenje više jezika. Maksimiziranjem izloženosti učenika širokom spektru iskustava učenja, UDG postaje lider u transformaciji u regionu.

„Kroz veoma ubrzane stope inovacija, značajnu upotrebu tehnologije i primjenom transformativne kulture, shvatili smo kako da stvorimo fantastično okruženje za učenje za naše studente i nastavnike“, rekao je Majkl Krou, predsjednik ASU. „Izgradili smo inovativne alate i tehnološke mogućnosti da unaprijedimo stvari na nove načine. Kao najinovativniji univerzitet u SAD, ASU je partner sa institucijama koje takođe imaju za cilj da postanu najinovativniji univerziteti u svojim regionima. Vjerujemo da UDG dijeli naš način razmišljanja i vrijednosti i veoma smo uzbuđeni što ćemo postati partneri sa njima kako bismo bili dio njihovog rasta. Svi smo uključeni u ovu vezu i radujemo se saradnji sa njima."

 

Pridruživanjem Cintana alijansi, UDG će ponuditi jedinstven obrazovni model koji otvara širok spektar novih akademskih mogućnosti za studente, kao što je pristup nastavnom planu i programu ASU, kao i jedinstvenu priliku da učestvuju u programima dvojne diplome, programima mobilnosti studenata, timska nastava i istraživačke razmjene. Studenti će imati koristi od nastavnih planova i programa orijentisanih na karijeru, praktičnog iskustva u projektima iz stvarnog svijeta, mogućnosti da riješe neke od najhitnijih svjetskih izazova i da povećaju konkurentnost u svojoj budućoj karijeri.


„Širom svijeta, visoko obrazovanje postaje sve važnije za ekonomsko, društveno i geopolitičko tkivo jedne zemlje“, rekao je Daglas L. Beker, osnivač i predsjednik Cintana Education. „Uz mogućnost da proširimo resurse jednog od najboljih američkih univerziteta na studente širom Balkana, otvaramo ključne nove puteve za saradnju, inovacije i razvoj. Velika je čast što možemo da poželimo dobrodošlicu UDG-u u Cintana Alijansu i radujemo se dugogodišnjem kolektivnom rastu i zajedničkom učenju.”

 

Kratki video sa događaja na kojem je promovisano partnerstvo

 

O Arizona Stejt Univerzitetu  

Arizona Stejt Univerzitet je razvio novi model za Američki istraživački univerzitet, stvarajući instituciju koja je posvećena pristupu, izvrsnosti i uticaju. ASU se mjeri onima koje uključuje, a ne onima koje isključuje. Kao prototip za Novi američki univerzitet, ASU se bavi istraživanjem koje doprinosi javnom dobru, a ASU preuzima veliku odgovornost za ekonomsku, društvenu i kulturnu vitalnost zajednica koje ga okružuju.

www.asu.edu

 

O Cintana obrazovanju

Cintana Education omogućava univerzitetima širom svijeta da povećaju kvalitet i obim kako bi pružili većem broju studenata obrazovanje koje im je potrebno i koje zaslužuju. Pružamo ekspertizu svjetske klase i pristup našim sopstvenim resursima, kao i resursima Arizona Stejt Univerziteta, najbolje rangiranim univerzitetom koji dijeli našu viziju proširenja pristupa kroz rast i inovacije. Zajedno gradimo Cintana Alliance, međunarodnu mrežu univerziteta koji će raditi zajedno kako bi zadovoljili rastuću globalnu potražnju za visokokvalitetnim obrazovanjem nakon srednje škole.