Događaji

četvrtak, 9. maj 2019.

Svečano je otvoreno "Preduzetničko gnijezdo UDG"

Idejni tvorac Preduzetničkog gnijezda, rektor UDG profesor Veselin Vukotić istakao je da je Preduzetničko gnijezdo laboratorija za buđenje duha kreativnosti i preduzetništva kod svih studenata UDG.


Preduzetničko gnijezdo nije inkubator, razlika nije samo u imenu, već i u suštini. Inkubator je usmjeren na realizaciju biznis ideja, Preduzetničko gijezdo je usmjereno na buđenje studenata, stvaranje uslova za proizvodnju ideja. Iz inkubatora proističu novi biznisi, iz Preduzetničkog gnijezda dominantno proističe nova psiha i nova filozofija, u njemu će se izlijegati start – up ideje. Ideja Preduzetničkog gnijezda će se i dalje razvijati kroz masovno uključivanje studenata. Ideja koja nas vodi jeste ,,Buditi studente, buditi njihove kreativne, inovativne i preduzetničke sposobnosti - istakao je profesor Vukotić.
Otvaranje Preduzetničkog gnijezda
Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković otvorio je Preduzetničko gnijezdo.  Ukazao je da nam trebaju nove ideje, kreativnost i mnogo više rada i odgovornijeg odnosa prema resursima kojima raspolažemo. Naše društvo i dalje karakteriše dominantna želja radno sposobnog stanovništva za zaposlenjem u državnim službama, što je nerijetko praćeno odsustvom kreativnosti i inovacija, a što sve za posljedicu ima državnu administraciju koja je češće dio problema nego servis preduzetnicima, kao nosiocima privrednog razvoja. Zato je veoma  važno da permanentim naporima, koji rezultiraju događajima poput ovog, osnažimo preduzetničku kulturu u Crnoj Gori. Da gradimo sistem zasnovan na vrijednostima stvaranja, odnosno vrijednostima preduzetničkog društva. To je najbolji put za ubrzani ekonomski razvoj, za bolji kvalitet života svih naših građana – istakao je premijer Marković.

Premijer Duško Marković i Rektor Veselin Vukotić su obišli novotvoreno Preduzetničko gnijezdo i tom prilikom razgovarali sa studentima o šansama i mogućnostima koje im ono pruža. Iskoristili su priliku da sa studentima razgovaraju o tome kako će se u narednom periodu ‘Gnijezdo’ koristiti kao mjesto odakle će izvirati kreativnost, razvoj i duh preduzetništva. Studentima su poželjeli srećan rad i puno uspjeha u budućnosti.

Napominje se takođe da su za svoju podršku – donacije za realizaciju projekta Preduzetičko gnijezdo sjećnohvalnice dobili gospodin Blagota Baća Radović kao i porodica gospodina Gantar Matjaža.