Događaji

ponedeljak, 9. novembar 2015.

Tribina "Luča mikrokozma"

U okviru proslave Dana Univerziteta, organizovana je tribina  “Luča Mikrokozma“ kao jedini omaž organizovan u ime 170 godina od prvog izdanja jednog od najznačajnijih djela, Petra II Petrovića Njegoša. Poruka tribine oličena u riječima Rektora je da se mora tražiti novo i dublje tumačenje Njegoša, njegovog života i djela. 


To nam je potrebno radi razumijevanja poruka za današnje doba. Da li nas možda Njegoš opominje da premalo čitamo knjige, da smo zarobljenici tehničkih znanja? “Luča Mikrokozma“je putopis Njegoševog duha, istakao je Rektor 

Prof. dr Dragan K. Vukčević smatra da je “Luča Mikrokozma - duša svakog od nas“. “Luča Mikrokozma“ je jedan od oslonaca naše bačenosti u ovaj svijet. Njegoš je veći mislilac nego vjernik, a veći pjesnik nego vjernik, otuda je on veliki pjesnik“ ističe prof. Vukčević. “Luča Mikrokozma je prvi spis o zvjezdanom nebu nad nama“. Prof. dr Tonko Maroević je rekao da je “Luča Mikrokozma“ put u neizvjesno i da se Njegoševa intuicija može sažeti kao najuzbudljiviji doživljaj koji govori o snazi njegovog djela. Na kraju svog izlaganja prof. Maroević je odao svoju počast Njegošu i pročitao stihove svoje pjesme posvećene upravo njemu. 

Ostalo

subota, 4. april 2020.
subota, 4. april 2020.
ponedeljak, 6. januar 2020.