Obavještenja

ponedjeljak, 14. decembar 2020.

„Uloga mladih u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana"

Prvi onlajn događaj koji organizuju Mladi evropski ambasadori (YEA), pod nazivom „Uloga mladih u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana: jačanje kapaciteta ulaganjem u kvalifikacije i vještine“ održaće se 15. decembra 2020. godine, sa početkom u 16 časova.

 

Ovaj događaj je prvi od pet događaja na različite teme koje su interesantne mladima Zapadnog Balkana i EU, a koji će se održati u decembru 2020. godine, kao i tokom januara i februara 2021. godine.

 

Mrežu Mladih evropskih ambasadora čini 60 mladih ljudi sa Zapadnog Balkana koji su zainteresovani za učenje o evropskim vrijednostima i promociju prilika koje EU nudi, ali takođe željni da zagovaraju različite ideje i teme poput interkulturalnog učenja, o zajedničkim regionalnim omladinskim inicijativama, inicijativama lokalnih zajednica, o umjetnosti i kulturi, sportu, digitalnoj tehnologiji, zaštiti životne sredine, zaštiti ljudskih prava i u ovom slučaju – o mladima i ljudskom kapitalu. Što je najvažnije, Mladi evropski ambasadori su otvoreni za razmjenu ideja i podsticanje promjena u našim zajednicama u regionu Zapadnog Balkana i širom EU.

 

Na prvom panelu na temu „Neformalno obrazovanje i omladinske razmjene - uticaj na unaprijeđivanje vještina i znanja mladih“ govoriće: gospođa Fanny Seree iz Centra za tematsku ekspertizu o ekonomskom upravljanju koji radi na obrazovanju, zapošljavanju i socijalnim politikama u okviru DG NEAR, g. Edin Koljenović, šef lokalne RYCO kancelarije u Crnoj Gori, g. Astrit Istrefi, izvršni direktor The Balkan foruma, i g-đa Emina Balota, mlada evropska ambasadorka iz Crne Gore.

 

Drugi panel, koji je posvećen omladinskom preduzetništvu kao sredstvu za rješavanje problema odliva mozgova i pozitivnim praksama lokalnih zajednica sa Zapadnog Balkana, predstaviće nadahnjujuće mlade umove poput g. Branislava Jovanovića, osnivača brenda but&co, g. Senada Šantića, suosnivača ZenDev, g. Aleksandra Dimeskog, osnivača i izvršnog direktoar kompanije Photonica, Aurore Babe osnivačice NEUAR-a i g. Srđana Hromiša, mladog evropskog ambasadora iz Srbije.

 

Da biste se priključili događaju, jednostavno posjetite www.webalkans.eu  ili se uključite u Facebook Live na Facebook nalogu WeBalkans. Svi učesnici će moći da postave pitanje panelistima i da učestvuju u diskusiji putem Facebook Live prenosa.

 

Agendu događaja i više informacija možete pronaći u prilogu.